Лідер Селянської партії України Лідія ПОРЕЧКІНА звинувачує міністра юстиції Олександра ЛАВРИНОВИЧА у відмові надавати копії статуту та реєстрації партії для участі у позачергових виборах до Верховної Ради.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона заявила сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

Л.ПОРЕЧКІНА нагадала, що 30 червня цього року на першому етапі позачергового з’їзду партії її було обрано головою СелПУ. При цьому у роботі з’їзду, за її словами, взяли участь делегати від 19 областей, і таке представництво забезпечило законність його проведення та легітимність рішень. Л.ПОРЕЧКІНА зазначила, що Мін’юст провів перевірку засідань обласних конференцій, і надав висновок, що вони проведені відповідно до закону, статут партії не порушений і новий голова обраний відповідно до статуту.

Відео дня

Крім того, наголосила Л.ПОРЕЧКІНА, попереднього голову СелПУ Олександра ЯВОРСЬКОГО з’їздом було звільнено з цієї посади. Вона зазначила, що колишній голова мав передати статут партії новообраному керівництву, однак замість цього усі документи О.ЯВОРСЬКИМ були передані до Міністерства юстиції.

Л.ПОРЕЧКІНА наголосила, що відсутність необхідних документів у партії ставить під загрозу можливість СелПУ брати участь у дострокових виборах до ВР. У зв’язку з цим, зазначила вона, СелПУ змушена була звернутися до суду з позовом щодо незаконної відмови Мін’юсту надати копії необхідних документів. Л.ПОРЕЧКІНА наголосила, що суд зобов’язав Міністерство юстиції надати необхідні документи СелПУ впродовж 10 діб.

“Але Мін’юст не виконує свої зобов’язання. Для Міністерства юстиції навіть суд нічого не значить”, - сказала Л.ПОРЕЧКІНА. Крім того, за її словами, судові органи також зобов’язали колишнього голову партії О.ЯВОРСЬКОГО надати новому керівництву статут СелПУ, однак досі цього не сталося. Л.ПОРЕЧКІНА повідомила, що у зв’язку з цим члени Селянської партії звернулися до Генеральної прокуратури України з проханням порушити кримінальну справу проти О.ЯВОРСЬКОГО за перешкоджання діяльності партії.

Вона також не виключила, що якщо справа з наданням документів буде затягуватися, то СелПу братиме участь у виборах у складі блоку. При цьому вона не відповіла на запитання, з якими саме політичними силами має намір блокуватися Селянська партія України. За її словами, це питання зараз обговорюється, і до блоку можуть увійти 10-15 політичних сил.

Як повідомляв УНІАН, 3 липня О.ЯВОРСЬКИЙ звинуватив радника Президента України Лідію ПОРЕЧКІНУ в розвалі Селянської партії. За його словами, в Секретаріат Президента було запрошено кількох керівників обласних організацій партії, “яким запропонували певні матеріальні блага”. “Методом шантажу та брехні було створено умови, коли декілька голів обласних організацій за порушення були виключені з партії”, - сказав він. За словами О.ЯВОРСЬКОГО, також були підтасовані факти обласних конференцій та проведений закритий з’їзд, де проголосили “нібито нового голову партії”. Він також повідомив, що звернувся до Адміністративного суду міста Києва та міністра юстиції України з проханням дати юридичну оцінку цим діям.

Як писала газета «Коммерсант-Украина», Селянська партія України (СелПУ) на з`їзді 30 червня обрала своїм лідером колишнього заступника міністра внутрішніх справ Лідію ПОРЕЧКІНУ, її кандидатура була підтримана одностайно. Як стверджує видання, проведенню з`їзду перешкоджав колишній лідер партії Олександр ЯВОРСЬКИЙ. «У результаті на з`їзд, скликаний секретарями обласних організацій, пан ЯВОРСЬКИЙ так і не прийшов. Делегати одностайно відправили у відставку голову партії, а його першого заступника – Сергія ДОВГАНЯ – взагалі виключили з її лав», - пише газета. Після обрання головою СелПУ Л.ПОРЕЧКІНА заявила про те, що відкликає підпис попереднього голови СелПУ під меморандумом про створення блоку з Аграрною партією України, Партією відродження сіла та Українською селянською демократичною партією. “За словами джерел, партія може приєднатися до блоку, створюваного «Нашою Україною», - пише газета.