Державне підприємство «Ресурси-Документ» створене Міністерством внутрішніх справ України у серпні 2003 року, воно має свої відокремлені підрозділи в усіх регіонах України, а кількість його працівників становить майже 1000 осіб.

Визначальна мета діяльності держпідприємства – участь у прискореному розгортанні вузлів місцевого рівня Державної інформаційної системи реєстраційного обліку фізичних осіб та їх документування (ДІС) та нарощування без залучення бюджетних коштів її програмно-апаратних потужностей для вирішення паспортною службою покладених на неї завдань.

Відео дня

У 2006 році державним підприємством за власні кошти придбано програмно-апаратні комплекси, здійснено їх монтаж та введено в дію 32 вузли місцевого рівня ДІС, що становить 25% від загальної кількості таких вузлів, запроваджених за рахунок бюджетних коштів протягом останніх 6 років.

Алгоритм роботи держпідприємства – зниження для населення цін, сформованих комерційними посередницькими структурами на ринку експрес-послуг з оформлення паспортних документів, створення для економії часу клієнтів можливостей для оплати державного мита та вартості послуг в банківській установі безпосередньо на місці та забезпечення контролю за повнотою і правильністю оплати, надання громадянам: персональних консультацій з паспортно-візових питань; допомоги в якісному оформленні матеріалів для їх безперешкодного прийому працівниками паспортної служби та виключення випадків повторних звернень з дооформленими документами; сприяння в підготовці усього пакету документів, необхідних для оформлення  паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Усі ці послуги надаються виключно на добровільних засадах та за відповідним письмовим зверненням громадянина.

У поточному році послугами Центрів прискореного оформлення документів скористалися 15 відсотків від усієї кількості громадян, що звернулися за оформленням закордонних паспортів.

При цьому, збільшення кількості Центрів прискореного оформлення документів, які діють під егідою ДП «Ресурси-Документ», не тягне за собою скорочення існуючої мережі пунктів прийому громадян у підрозділах паспортної служби.

Таким чином, створена альтернатива та надана можливість громадянам самостійно обрати куди звертатися за оформленням закордонного паспорта, чи то безпосередньо до підрозділу паспортної служби, чи то до приватного посередника, чи скористатися послугами Центрів прискореного оформлення документів.

Згідно з вимогами установчих документів ДП «Ресурси-Документ» 15 мільйонів зароблених держпідприємством коштів спрямовано на утримання та зміцнення матеріально-технічної бази органів внутрішніх справ і, насамперед, паспортної служби.

Підприємством створюються нові робочі місця,  до державного бюджету щорічно перераховується близько 14 млн. гривень податків, зборів та інших обов’язкових платежів.

У зв’язку з остаточною відмовою від використання при оформленні документів бланків закордонних паспортів старого зразка (зі вклеєною фотографією) та переходу на їх централізоване виготовлення із застосуванням лише спеціального обладнання вузлів місцевого рівня ДІС, кількість якого поки що не в змозі задовольнити потреби населення, питання якнайшвидшого розгортання мережі вузлів цієї системи розглядається ДП «Ресурси-Документ» як першочергове завдання.

У даний час охоплення всіх районів України вузлами місцевого рівня ДІС відсутнє, що  унеможливлює обслуговування громадян безпосередньо за місцем їхнього проживання, змушує їх для оформлення закордонного паспорта звертатися до підрозділу паспортної служби, розташованого на значній відстані, як правило – в обласному центрі.

Наразі наявність спеціального обладнання для цифрового фотографування заявників та своєчасного первинного введення персональної інформації для централізованого виготовлення закордонних паспортів нового зразка в 5,5 разів менше від потреби. Існує значне навантаження на кожну з уже встановлених одиниць такого обладнання, яке має об’єктивно обмежену пропускну спроможність.

Проте вирішення цих питань та існуючої проблеми розширення ДІС підміняється підхопленими звинуваченнями ДП «Ресурси-Документ» у нібито примушуванні громадян до отримання його послуг та створенні штучних перешкод для оформлення громадянам закордонних паспортів нового зразка, що лунають останнім часом від певних осіб та недержавних комерційних структур, ланцюжок між якими видно неозброєним оком.

Ліквідація ДП «Ресурси-Документ» призведе до погіршення обслуговування населення, посилення навантаження на функціональну частину роботи обмеженої кількості працівників паспортної служби, згортання 32 вузлів ДІС, розташованих у приміщеннях, які наразі орендуються підприємством, втрати можливості прискореного розширення мережі вузлів цієї системи за рахунок коштів державного підприємства, обмеження його виключно видатками, передбаченими на цю мету в державному бюджеті.

ДП "Ресурси-Документ"

м.Київ, вул. Струтинського, 8, 4 пов.

тел.     (8044) 502-49-50,

факс:   (8044) 502-45-82

e-mail: ie@resdok.org.ua