Влада Білої Церкви має намір через суд оскаржити рішення Шкаровської сільради (Білоцерківський район, Київської області) про відведення землі під будівництво металургійного заводу, проти чого виступають жителі Білої Церкви. Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив заступник міської голови Білої Церкви Віктор РОСОХА.

Як зазначив заступник міського голови Білої Церкви, “на жаль, юридично, територія, відведена під будівництво, перебуває у віданні Шкаровської сільради, оскільки місто, як і раніше, перебуває в межах, затверджених ще в 1957 році. Проте фактично в 300 метрах від будмайданчика метзаводу розташовані житлові будинки одного з найгустонаселеніших районів міста”, - зазначив В.РОСОХА.

Він також повідомив, що керівництво міста має намір оскаржити дозвіл Київської обласної санепідстанції, яка видала дозвіл на будівництво заводу. «Згідно з технічними умовами, під час роботи металургійного заводу викиди шкідливих речовин в атмосферу значно перевищуватимуть гранично допустимі норми», - зазначив В.РОСОХА.

Відео дня

При цьому, за його словами, незважаючи на відсутність дозволу на будівництво, роботи на майданчику, відведеному під мет завод, вже ведуться. “На ділянці ведеться будівництво адміністративної будівлі, а в газетах з`являються оголошення, в яких “підприємство, що будується”, запрошує до співпраці”, - додав заступник міського голови Білої Церкви.

Він також відзначив, що «відповідно до Закону України «Про правовий режим території, що зазнала радіаційного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи» будівництво підприємств, які негативно впливають на здоров`я жителів, а метзавод відноситься саме до таких підприємств, заборонено».

Як повідомляв УНІАН, 19 липня віце-президент компанії «Євро Фінанс Лтд» Валентин МАКАРЕНКО заявив, що влада Білої Церкви розгорнула кампанію з дискредитації проекту будівництва міні-металургійного заводу.

За його словами, 26 червня ц.р. міськрада в односторонньому порядку розірвала соціальну угоду з «Євро Фінанс Лтд» від 26 березня 2007 року про будівництво в місті електросталеплавильного комплексу.

При цьому В.МАКАРЕНКО зазначив, що проект будівництва метзаводу вартістю 600 млн. дол. припускає створення 5000 робочих місць з середньою зарплатою працюючих 2,5 тис. грн., значні податкові відрахування до місцевих бюджетів. «Інвестор, в рамках підписаної з міськадміністрацією угоди, також прийняв на себе соціальні зобов`язання у розмірі 237 млн. грн. Ці гроші мають бути інвестовані в розвиток соціальної інфраструктури міста. Зокрема, планується будівництво школи, дитячого саду, соціального житла, центрального автовокзалу, онкологічного і туберкульозного диспансерів, центральної дитячої бібліотеки, моста через річку Рось, доріг, шляхопроводів, закупівля для міста десяти нових тролейбусів», - повідомив В.МАКАРЕНКО.

За його словами, проект будівництва міні-металургійного заводу підтримано Українською асоціацією чорної металургії, Асоціацією зелених України, пройшов всі необхідні узгодження в центральних і місцевих органах влади, а також соціальні і екологічні експертизи Національної академії наук України і Українського науково-дослідного інституту екологічних проблем.

Довідка УНІАН. Згідно з проектом, виробнича потужність міні-металургійного заводу в Білій Церкві має становити 1,8 млн. тонн металопродукції на рік. Будівництво розгорнеться на площі 58 гектарів на території діючого цеху ВАТ “Київвтормет”, а також на додатково придбаних інвестором промислових землях. На новому заводі застосовуватиметься метод плавки електродуги, що вважається найперспективнішим в сучасній металургії. Устаткування поставить компанія Siemens VAI Fuchs.

Підприємство з іноземними інвестиціями ТОВ «Євро Фінанс Лтд.” є акціонером 6 підприємств України з переробки вторинних металів, зокрема, підприємства “Київвтормет”. З початку своєї діяльності в 2001 році компанія вклала 15 млн. доларів інвестицій в розвиток переробки вторсировини в Україні.