Більшість українців негативно оцінює діяльність Верховної Ради V скликання.

Про це свідчать результати соціологічного опитування Центру соціальних експертиз і прогнозів, обнародувані сьогодні під час прес-конференції в УНІАН експертом Центру Юрієм СОПІЛКІНИМ.

Зокрема, негативно до роботи парламенту ставляться 59% опитаних. Разом з тим 23% респондентів вважають роботу Верховної Ради успішною.

Відео дня

При цьому у ставленні до розпуску Верховної Ради і призначення дострокових виборів думки респондентів розділилися. Зокрема, 46% опитаних підтримують розпуск і нові вибори, а 40% - ні.

За словами Ю.СОПІЛКІНА, основними мотивами тих, хто підтримує розпуск Верховної Ради, є її недієздатність - 25%, формування більшості у Верховній Раді за рахунок нібито зради Соцпартії і перебіжчиків з інших партій - 25%, прагнення Верховної Ради узурпувати всю владу в країні шляхом формування більшості - 24%.

Водночас, основні аргументи тих, хто не підтримує розпуск Верховної Ради, - незаконність розпуску Верховної Ради - 26%, те, що в результаті виборів склад Верховної Ради не зміниться, - 23%. При цьому 20% опитаних вважають, що надалі, після виборів нової Верховної Ради опозиція знову може зажадати розпуск Верховної Ради. Зокрема, так вважають 20% респондентів, а 14% переконані, що проведення дострокових виборів є марною витратою державних коштів, оскільки надалі нічого не зміниться.

Соціологічне опитування проводилося Центром соціальних експертиз і прогнозів 24-31 липня 2007 року в усіх областях України, Автономній Республіці Крим, містах Києві і Севастополі. Загалом за квотною вибіркою, яка репрезентує доросле населення України за статтю, віком і освітою, було опитано 2000 респондентів. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,6%.