Тендерна палата встановила за результатами вибіркового дослідження, що при державних закупівлях комп`ютерів втрачається 10% державних коштів. Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН віце-президент Тендерної палати України Микола ТОВСТАНОВСЬКИЙ.

Як передає кореспондент УНІАН, М.ТОВСТАНОВСЬКИЙ зазначив, що Тендерною палатою було проведене дослідження виконання законодавства при держзакупівлях комп`ютерів за 2005-2007 рр. Всього дослідженням було охоплено 128 процедур держзакупівель в 2005-2007 рр. на загальну суму більше 77 млн. грн., які проводилися різними замовниками (міністерствами і відомствами, держпідприємствами, органами освіти, органами місцевого самоврядування тощо), з них у 2007 році – на очікувану вартість 70 млн. грн. (процедури деяких держзакупівель в 2007 році ще не завершені).

За даними М.ТОВСТАНОВСЬКОГО, аналіз процедур держзакупівель «зазвичай свідчив про завищення закупівельних цін на 10%, а іноді й більше».

Відео дня

«Втрата 10% державних коштів при закупівлі комп`ютерної техніки, це не просто їх розбазарювання, це – кожен 10-й учень, студент, бухгалтер недоотримав в своє розпорядження обладнане робоче місце або одержав в користування техніку низького рівня», - зазначив він.

За словами М.ТОВСТАНОВСЬКОГО, «можна лише здогадуватися, куди дівається різниця між ринковою ціною товарів і ціною, за якою вони закуповуються». Водночас він зазначив, що Тендерна палата не наділена функціями розслідування цього питання, тому результати досліджень Тендерної палати передаються до правоохоронних органів. Правда, конкретних випадків притягнення посадовців до відповідальності він не назвав, пославшись на те, що правоохоронні органи не доводять до відома Тендерної палати про результати своїх розслідувань.

М.ТОВСТАНОВСЬКИЙ також відзначив, що, незважаючи на те, що згідно із Законом «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» (ст.17), Тендерну палату мають сповіщати про результати процедур держзакупівель в триденний термін, до Тендерної палати надходить лише близько 40% таких результатів (за даними за 2007 рік).

«На жаль, в законі немає прямої відповідальності за ненадання відомостей про тендери», - сказав він.