31 липня 2007 року в Києві в інформагентстві УНІАН відбулася прес-конференція Оргкомітету святкування в Брюсселі Дня Незалежності України 24 серпня 2007 року.

В прес-конференції взяли участь голова Оргкомітету, голова Громадського комітету національної безпеки України Олексій Толкачов, представник Європейської Асоціації Українців в Україні, віце-президент Центру дослідження корпоративних відносин Ростислав Іщенко, генеральний директор „Мультипас Клаб Україна” (спонсор акції) Анатолій Забєлін,  корпоративний прес-секретар Міжнародних Авіаліній України (генеральний перевізник) Євгенія Сацька.

Учасники прес-конференції закликали українське суспільство підтримати унікальну культурно-мистецьку акцію в Брюсселі, присвячену до Дня Незалежності України.

Відео дня

24 серпня 2007 року символ Брюсселя, столиці Європейського Союзу – „Manneken Pis” (Хлопчик, що пісяє) буде одягнений в український національний костюм. Подія буде супроводжуватися українськими культурно-мистецькими заходами в Брюсселі, виступами творчих колективів України, вуличними гуляннями в столиці Євросоюзу.

Олексій Толкачов під час прес-конференції повідомив, що одягання символу Брюсселя „Manneken Pis” в різноманітні костюми – це стародавня почесна традиція, яка бере свій початок з 1698 року. На сьогодні у „Крихітки Жюльєна”, як його називають бельгійці, налічується 790 різноманітних костюмів, які зберігаються в музеї в Будинку Короля Бельгії. „Його одягали королі та президенти, а тепер це зроблять українці!” – заявив Олексій Толкачов

         Європейська Асоціація Українців отримала згоду влади Брюсселя на те, щоб 24 серпня 2007 року одягти „Manneken Pis” в українське національне вбрання.

Учасники прес-конференції висловили сподівання, що акція стане символічною для українського суспільства, адже питання європейської інтеграції є одними з найактуальніших.

Для України одягання „Manneken Pis” в українське національне вбрання стане культурним та громадянським проривом України до Європейського Союзу, який посилить євроінтеграційні прагнення нашої Батьківщини, підвищить популярність України й українських традицій в Європі.

Ростислав Іщенко зазначив, що акція в Брюсселі до Дня Незалежності України має велике загальносуспільне значення, тому має об’єднати широкі громадянські, бізнесові і політичні кола.

Водночас, Анатолій Забєлін відзначив, що акція носитиме виключно неполітичний характер і не буде використана в передвиборчих цілях будь-яких політичних сил.

Олексій Толкачов закликав підтримати неординарну акцію в Брюсселі до Дня Незалежності України. Для Оргкомітету акції важлива будь-яка допомога – інформаційна, організаційна, ідейна і, звичайно, матеріальна. Оргкомітет радо вітатиме будь-які спонсорські ініціативи для гідного проведення заходів в Брюсселі.

    Національне вбрання козацької доби для „Manneken Pis” буде виготовлено професійними дизайнерами Музею українського народного декоративного мистецтва і 24 серпня 2007 року буде вдягнено на „Manneken Pis”. Після цього вбрання буде подаровано муніципальній владі Брюсселю та розміщено в музеї в Будинку Короля на Гранд Плацу – головній площі Бельгії. Під час одягання „Manneken Pis” в українське національне вбрання, в Брюсселі буде організовано вуличні гуляння, концерт народних та відомих естрадних виконавців, вуличну театральну виставу, розповсюдження інформації про Україну та організаторів акції. Окремо буде організовано спілкування організаторів акції та дипломатичних кіл України в Бельгії з пресою. Акцію вже підтримав муніципалітет Брюсселю й Посольство України в Бельгії.

Всі заходи в Брюсселі, присвячені до Дня Незалежності України, будуть широко висвітлюватися українськими та європейськими засобами масової інформації.

Для реалізації святкових заходів в Брюсселі 24 серпня 2007 року створено спеціальний Оргкомітет, до складу якого запрошено Міністрів культури і закордонних справ, керівників дипломатичних представництв України в Європейському Союзі та Бельгії, видатних українських діячів культури, мистецтва, українських меценатів.

Партнерами Європейської Асоціації Українців з підготовки святкових заходів виступають Громадський комітет національної безпеки України, Український музей народного декоративного мистецтва та інші авторитетні українські організації.

 Організатори акції в Брюсселі закликали засоби масової інформації України виступити інформаційними партнерами акції. Оргкомітет буде вдячний всім, хто оприлюднить інформацію про банківські рахунки оргкомітету для збору коштів для проведення акції.

До зустрічі в Брюсселі 24 серпня 2007 року!

 Контактні координати Оргкомітету:

В Києві:

Тел: +38 (044) 240 0597; +38 050 595 23 97 (Олексій Толкачов)

Факс: +38 (044) 525 51 80

В Брюсселі:

Тел.: +32 (0) 484 264 772 Факс: +32 (0) 2 513 52 24

Електронна пошта: info@ukrassociation.eu