Представники землевласників КСП «Бориспільське» (Київська обл.) просять прокуратуру втрутитися в земельний конфлікт між власниками земельних ділянок і компанією «Укрфінком».

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив адвокат, член Ради Київського юридичного товариства Олександр ПЛАХОТНЮК.

О.ПЛАХОТНЮК пояснив, що перехід права власності на землю від КСП «Бориспільське» до компанії «Укрфінком» відбувався за рішеннями суддів. «Можна прослідити таку тенденцію поступового і, на перший погляд, у рамках закону, захоплення земельних ділянок, які по праву мають належати людям. Вся ця схема відбувалася за рішеннями суддів. Я впевнений, що умови, за яких стало можливим відкриття справи про банкрутство, були створені штучно. Після початку процедури банкрутства люди, які були власниками паїв, штучно були усунені від рішення подальшої долі цієї землі. Люди не знали, що відбувається з їхніми земельними ділянками, було підписано договір купівлі-продажу земельних ділянок, які належали КСП «Бориспільське» і людям», - повідомив О.ПЛАХОТНЮК. За його словами, на сьогодні головна проблема полягає у тому, що люди не знали про продаж землі і не могли своєчасно оскаржити це в суді. Проте О.ПЛАХОТНЮК упевнений, що зараз можна виправити ситуацію і зробити певні кроки, які приведуть до того, що будуть скасовані рішення судів. «Я впевнений, що в даному випадку в рішення цього питання має втрутитися прокуратура. Генеральна прокуратура не повинна пройти повз цієї проблеми, оскільки вона має всі важелі і можливості, передбачені законодавством, щоб з`ясувати все ж таки, чому були ухвалені ці рішення, і після цього рішення судів можуть бути переглянуті і скасовані за нововиявленними обставинами», - заявив О.ПЛАХОТНЮК.

Відео дня

У свою чергу правозахисник, депутат Верховної Ради 2-4 скликань Юрій КАРМАЗІН повідомив, що представники інтересів селян у цьому земельному конфлікті мають намір звернутися до судів з позовами до суддів і судів, а потім поставити питання про розформовування Автозаводського суду Запорізької області, Господарського суду міста Києва і Господарського суду Київської області (які, на його думку, винесли неправомірні рішення в даному питанні). Крім того, він наголосив, що майнові права КСП «Бориспільське» на землю не розповсюджувалися, «на землю це КСП не мало права, на землю мали право люди, які одержали свідоцтва про земельні паї», - повідомив він.

Як повідомили на прес-конференції представники інтересів селян - власників земельних ділянок, вони мають намір звернутися з листом до Президента України Віктора ЮЩЕНКА, прем`єр-міністра України Віктора ЯНУКОВИЧА і Генерального прокурора України Олександра МЕДВЕДЬКА з вимогою втрутитися в даний конфлікт.

Як повідомляв УНІАН, за інформацією адвоката Віктора КОЛБАНЦЕВА, який представляє інтереси КСП, у 1997 році шляхом реорганізації радгоспу «Бориспільське» було створене КСП «Бориспільське», засновниками якого виступили 999 чоловік, вартість майна оцінювалася в 20,4 млн. грн. Проте, як зазначає В.КОЛБАНЦЕВ, вже в 1998 році було порушено справу про банкрутство підприємства.

В.КОЛБАНЦЕВ заявляв, що колишнє керівництво КСП штучно створило борги, щоб заволодіти майном і землею підприємства, зокрема, без згоди членів КСП було списано з балансу техніку і землю. Він розцінив такі дії як рейдерське захоплення.

Члени КСП подали ряд позовів до судових інстанцій для розслідування цієї справи.