Тендерна палата України, дослідивши 22 процедури державних закупівель соціального житла, очікуваною вартістю понад 30,2 млн. грн., виявила серйозні порушення вимог чинного законодавства у сфері державних закупівель.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив голова правління Тендерної палати Володимир ЛАБА.

За його словами, дані закупівлі, що призвели до зайвих витрат і втрат державних коштів, проводилися впродовж 2005, 2006 років і першого півріччя поточного року. «Одним із найчастіших порушень стало проведення замовником процедури закупівлі з обмеженою участю претендентів або взагалі в одного учасника за наявності відповідної конкуренції на цьому ринку. Оцінка і вибір переможця при цьому часто проводяться на розсуд замовника, а не на основі критеріїв, визначених у тендерній документації. Організатори тендерів нерідко перевищують свої повноваження, перераховують державні кошти без отримання від виконавця необхідної документації щодо будівництва об`єкту», - зазначив В.ЛАБА.

Відео дня

За його даними, «ці зловживання, за оцінками фахівців ТП, коштували державі, самим підприємствам, установам і організаціям понад 1,4 млн. грн.».

Зокрема, В.ЛАБА повідомив, що Спеціальне проектно-конструкторсько-технологічне бюро Українського товариства глухих купило 2-кімнатну квартиру, провівши процедуру закупівлі в одного учасника. Враховуючи, що вартість 1 кв. м цього житла перевищила опосередковану вартість спорудження житла в даному регіоні, то, за розрахунками ТП, сума додатково використаних держкоштів становила 33,6 тис. грн.

Ще одним прикладом зловживань, за словами В.ЛАБИ, може служити проведення Національним космічним агентством України відкритих торгів із закупівлі квартир для військовослужбовців, очікуваною вартістю 3 млн. 499,9 тис. грн. “За підсумками торгів було укладено договір на придбання житла в порядку пайової участі, при цьому вартість 1 кв. м придбаного житла перевищила опосередковану вартість, встановлену Держбудом, на 413 грн. В результаті, загальна сума невиправдано використаних коштів становила 612 тис. грн.», - повідомив голова правління Тендерної палати.

Аналогічно, за його даними, були проведені відкриті торги із закупівлі житла, організовані Управлінням служби охорони України. «Очікувана вартість житла становила 2 млн. 919 тис. грн., а ціна 1 кв. м перевищила офіційно визначену вартість на 1 тис. 606 грн. При цьому загальна сума неефективно витрачених державних грошей становила 559 тис. грн.», - уточнив В.ЛАБА.

Порушення законодавства при проведення закупівель житла, переконаний голова Тендерної палати, в результаті призводить до того, що люди, які повинні були одержати квартири, залишаються без житла.

В.ЛАБА зазначив, що майбутній розвиток фінансового сектора України на ринку нерухомості фактично неможливий без підвищення прозорості державних закупівель, забезпечення організаторами торгів достатнього рівня конкуренції й впровадження ефективної та відкритої регуляторної політики. Він також повідомив, що документи про всі зловживання, виявлені Тендерною палатою, передано до правоохоронних органів.