16 липня на Львівщині сталася аварія потягу, з цистерн витік «жовтий» фосфору, зайнялася пожежа. Через нефахові та суперечливі заяви  представників влади в суспільстві почалася паніка.  25 липня Президент України видав Указ № 666 «Про стан ліквідації наслідків аварії  у Львівській області», а Прем`єр-міністр на засіданні Уряду  негативно оцінив дії своїх підлеглих.

Чому ця ситуація привернула увагу громадськості?

1. Тому що неефективні дії урядовців спричинили до брутального порушення щонайменше трьох конституційних прав (зокрема - на безпеку для життя і здорове довкілля) та низки законів.

Відео дня

2. Тому що внаслідок невміння урядовців якісно та своєчасно інформувати громадян про наслідки  аварії та правила поведінки для тих, хто опинився в зоні лиха, жителі Заходу й до сьогодні перебувають в стресовому стані, а жителі решти України і досі очікують хмар жовтого фосфору.

На переконання громадянських активістів, аварія у Львівській області показала, що:

· низький рівень освіти урядовців («проффесіоналізм») становить загрозу безпеці громадян;

· проблеми простих людей не є предметом урядової політики;

· в Україні відсутня система  своєчасного та точного інформування населення у випадках техногенних катастроф та стихійних лих (МОЗ дає рекомендації через півтори доби);

· в Україні відсутня система  реальної допомоги громадян, які перебувають  в зоні аварії (нестача питної води, ліків, засобів захисту тощо);

· вищі урядовці виявились некомпетентними та нескоординованими в публічних комунікаціях (МОЗ дає рекомендації, чого не їсти, а віце-прем`єр Кузьмук стверджує, що небезпеки не існує);

· в Україні не існує практики відкритого залучення експертів до подолання криз;

· в Україні існують серйозні проблеми з доступом громадян України до інформації;

· законодавство України є суперечливим (ст. 9 Закону України «Про охорону навколишнього середовища» не відповідає ст. 50 Конституції України щодо надання екологічної інформації громадянам), що фактично забезпечує безкарність та безвідповідальність посадових осіб за неналежне виконання своїх обов`язків.

Що мав зробити, але не зробив Уряд.

Негайно мали бути оприлюднені копії супровідних документів вантажу. Протягом наступних кількох годин мали бути оприлюднені результати незалежного хімічного аналізу речовини, яка фактично перевозилася в вагонах та вилилася на землю. Мали бути оприлюдненими карти поширення та осідання аерозолю та зроблений висновок про доцільність або недоцільність евакуації населення з місцевості, де проходило осадження аерозолю. Мав бути оприлюднений план ліквідації аварії та її наслідків; та регулярно висвітлюватися хід його виконання.

Контакти учасників прес-конференції:

Катерина Левченко, «Ла Страда – Україна», доктор юридичних наук,  8-044-205-36-95

Вячеслав Хаврусь, ВГО Альянс «Майдан», кандидат хімічних наук, 8-050-538-38-13

Костянтин Чекотун,  ВГО Альянс «Майдан», кандидат фізико-математичних наук, 8-050-585-06-11