Всеукраїнське громадське об’єднання Альянс “Майдан” звернулося до прем’єр-міністра України Віктора ЯНУКОВИЧА, Міністерства з питань надзвичайних ситуацій, Міністерства транспорту і зв’язку з приводу необхідності обнародування результатів хімічного аналізу вмісту речовин в цистернах, що потрапили в аварію на Львівщині.

Про це повідомила президент міжнародної правозахисної організації “Ла Страда Україна” Катерина ЛЕВЧЕНКО, яка разом з представниками Альянсу “Майдан” була організатором прес-конференції в УНІАН.

За її словами, в інтернет-публікаціях лунали припущення, що у цистернах перевозився не лише фосфор, а й якісь небезпечні домішки до нього.

Відео дня

К.ЛЕВЧЕНКО також вважає, що уряд має обнародувати інформацію про часовий графік і про маршрут проходження цистерн, які вивозяться з Львівської області.

К.ЛЕВЧЕНКО зазначила, що їх, як представників громадськості, бентежить “відсутність вчасної, повної та адекватної інформації” про “фосфорну” аварію та її наслідки.

На її переконання, техногенна аварія на Львівщині показала, що “проблеми простих людей не є предметом урядової політики”, в Україні відсутня система своєчасного та точного інформування населення у випадках техногенних катастроф та стихійних лих, зокрема, Міністерство охорони здоров’я надало рекомендації жителям ураженого фосфором регіону тільки через півтори доби після аварії.

За словами К.ЛЕВЧЕНКО, високопосадовці “виявились некомпетентними та нескоординованими в публічних коментарях, зокрема, віце-прем’єр-міністр України Олександр КУЗЬМУК стверджував, що небезпеки немає, а МОЗ дає рекомендації з приводу того, чого не можна їсти”.

На думку К.ЛЕВЧЕНКО, в цій ситуації стало зрозуміло, що в Україні не існує практики відкритого залучення експертів до подолання криз.

Вона наголосила, що уряд мав одразу оприлюднити копії супровідних документів вантажу, результати незалежного хімічного аналізу речовини, що перевозилась. Крім того, влада мала оприлюднити карти поширення та осідання продуктів горіння та надати висновок про доцільність чи недоцільність евакуації населення, план ліквідації аварії та її наслідків.

Як повідомляв УНІАН, 16 липня в Буському районі Львівської області зійшли з колії 15 залізничних цистерн з жовтим фосфором. Вантажний состав прямував з Казахстану до Польщі. При розгерметизації спалахнуло 6 цистерн, внаслідок чого постраждало населення ряду населених пунктів трьох районів.

Нині у зоні аварії проводяться роботи з рекультивації забрудненої фосфором території.

Сьогодні вранці спецпотяг з вантажем жовтого фосфору зі станції Красне Львівської залізниці в супроводі двох пожежних потягів відправлено до Казахстану.