Політичною несподіванкою на дострокових парламентських виборах може бути проходження до Верховної Ради України Прогресивної соціалістичної партії України, яку очолює Наталія ВІТРЕНКО.

Таку думку сьогодні на прес-конференції в УНІАН висловив голова ради директорів Інституту політичних та соціологічних досліджень імені Т.Г.Шевченка Володимир БОНДАРЕНКО.

Водночас він зазначив, що за результатами опитування, яке було проведено інститутом з 16 по 22 липня, лише 1,8% респондентів готові були проголосувати за цю партію, якщо б вибори відбулися найближчої неділі. За його словами, було опитано 2347 респондентів по всій Україні. Статистична похибка становить 2,3%.

Відео дня

В.БОНДАРЕНКО зауважив, що за Партію регіонів готові проголосувати 28,4% опитаних, за Блок Юлії Тимошенко - 25,5%, за блок “Наша Україна - Народна самооборона” - 13,3%, за Комуністичну партію України - 3,9%. Решта партій та блоків набирає менше 3% голосів виборців, зокрема, Соцпартія - 1,6%, Народна партія - 1,5%. Проти всіх готові проголосувати - 2,7%, не визначились - 9,1%, не підуть голосувати - 9,8%.

Коментуючи результати опитування, В.БОНДАРЕНКО зазначив, що шанси в СПУ пройти до парламенту також зменшились після того, як міністр внутрішніх справ України Василь ЦУШКО, якого соціалісти намагалися позиціонувати як героя, після повернення з лікарняного ще й вирішив піти у відпустку. За його словами, не додала авторитету СПУ, а також Партії регіонів, “фосфорна аварія” у Львівській області, так само як і партії “Наша Україна”, оскільки голова Львівської облдержадміністрації Петро ОЛІЙНИК є членом цієї політичної сили. На думку експерта, аварії на транспорті показують, що “завелика шапка залізничного Мономаха” для міністра транспорту і зв’язку України Миколи РУДЬКОВСЬКОГО, який є членом СПУ, і “це сильно б’є по рейтингу СПУ та Партії регіонів”.

В.БОНДАРЕНКО також вважає, що Блок Володимира Литвина має невеликі шанси подолати тривідсотковий виборчий бар’єр, оскільки після “об’єднання з партією СИРОТИ виглядає як сиротливий блок”. Цей блок у виборчій кампанії робить ставку на позиціювання себе як третьої сили, а це на сьогодні не знаходить підтримки у виборців.

Крім того, голова ради директорів Інституту політичних та соціологічних досліджень імені Т.Г.Шевченка вважає, що голосувати прийдуть понад 50% виборців і, виходячи з цього, дострокові парламентські вибори відбудуться.