Ситуація з правами людини в Україні у 2006 році погіршилася порівняноі з 2005 роком.

Про це сказав на прес-конференції в УНІАН голова правління Української Гельсінської Спілки з прав людини (УГСПЛ) та співголова Харківської правозахисної групи Євген ЗАХАРОВ, представляючи щорічну доповідь правозахисних організацій “Права людини в Україні-2006”.

“Стан справ з правами людини, якщо порівнювати з 2005 роком, погіршився”,- сказав Є.ЗАХАРОВ.

Відео дня

За його словами, значно погіршилася ситуація з політичними правами. Зокрема, переходи депутатів з однієї фракції в іншу створили атмосферу, “коли всі всім не довіряють”. “Це призвело до того, що, здається на виборах, які будуть, партії хочуть мати у своїх списках виключно тільки членів партії”, - сказав він.

Є.ЗАХАРОВ також відзначив порушення приватної таємниці у зв’язку з введенням нової форми закордонного паспорта у вигляді пластикової картки з чипом і ідентифікаційним порядковим номером. Правозахисник вважає, що ніякої необхідності вводити нові паспорти немає, і можна було ще довго користуватися старої системою. “Фактично держава використовує не за призначенням той номер (ідентифікаційний), який ми всі маємо, і він стає універсальним кодом особи, за яким збирається вся інформація про людину”, - сказав він.

Виконавчий директор УГСПЛ Володимир ЯВОРОСЬКИЙ у свою чергу відзначив, що міліція є більш репресивним органом, ніж органом, який захищає права і свободи людини. “Посилюється тиск міліції на громадянина, в перші 72 години фактично громадянин є беззахисним перед міліціонером”, - додав він.

За його словами, в Україні назріла реформа кримінальної юстиції, яка пов’язана з прийняттям нового Кримінального, Кримінально-процесуального кодексу та реформою правоохоронних органів. Він також вважає, що в Україні не захищені права власності. “Україна є в надзвичайно низькому рейтингу, за оцінками міжнародних експертів, щодо захисту права власності”, - зазначив він. Водночас, він відзначив позитивну тенденцію - право на свободу мирних зібрань.

Президент Жіночого правозахисного центру “Ла Страда-Україна” Катерина ЛЕВЧЕНКО наголосила, що рівень насильства в українському суспільстві зріс у порівнянні з 2005 роком. За її словами, одна з причин такого зростання рівня насильства в усіх сферах життя - політичне протистояння, яке призводить до зростання агресії та пошуку ворогів. За її словами, в Україні залишається актуальною проблема катувань. “Застосування катувань стосується як правоохоронних органів, системи виконання покарань, також військових частин і закритих лікувальних закладів”, - зазначила К.ЛЕВЧЕНКО. Правозахисники також відзначили зростання гендерної, вікової та расово дискримінації. Зокрема, вікова дискримінація особливо помітна на ринку праці.

Окрім того, К.ЛЕВЧЕНКО підкреслила зростання насильства стосовно дітей - використання дітей в проституції, виготовлення дитячої порнографії, дитячий сексуальний туризм.

Правозахисники також відзначили, що політичне протистояння вкрай негативно позначилось на незалежності і належному функціонуванні судової влади та дотриманні принципів верховенства права.