Українська Гельсінська спілка з прав людини вже три роки поспіль готує щорічну доповідь правозахисних організацій "Права людини в Україні - 2006"

Цьогорічна доповідь в порівнянні з двома попередніми: „Права людини в Україні – 2004” і „Права людини в Україні – 2005” є більш розширеною. Вона складається з двох частин – „Громадська оцінка державної політики у сфері прав людини” та „Дотримання прав людини і основоположних свобод”.

Окрім тих розділів, що були вже визначені в минулих роках з`явились нові, такі як „Аналіз діяльності Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”, „Екологічні та гуманітарні наслідки Чорнобильської катастрофи”, „Основні проблеми порушення прав людини у випадках домашнього насильства”, „Основні проблеми порушення прав людини в торгівлі людьми”, „Окремі аспекти права на працю” „Право на освіту”, „Право на охорону здоров’я та медичну допомогу”.

Відео дня

Доповідь охоплює 2006 рік та перші п’ять місяців 2007 року. «Це був дуже складний період, насичений боротьбою різних політичних сил за владу, який закінчився повномасштабною політичною кризою. Про права людини опоненти згадували головним чином для легітимації своїх дій, а реальних кроків для покращення ситуації зроблено не було», - дав таку оцінку цьому періоду Євген Захаров, Голова правління УГСПЛ та співголова Харківської правозахисної групи.

Оцінюючи загальні тенденції розвитку ситуації з права людини в країні, виконавчий директор УГСПЛ Володимир Яворський зазначив:

„По-перше, питання утвердження і захисту прав людини не були пріоритетними для уряду, а по-друге, доволі важко робити щось для цього в умовах політичної нестабільності, коли будь-який крок органів влади, законопроект чи призначення на посаду оцінювалися насамперед з точки зору отримання переваг в політичній боротьбі. Політизація будь-якого питання і вирішення його через призму інтересів своєї політичної сили, а не через завдання задоволення інтересів суспільства і держави, призвели до того, що стан з правами людини в цей період або залишався незмінним, або погіршувався. А ті зміни на краще, які все ж таки відбулися, здійснені зусиллями правозахисних організацій, відбулися скоріше не завдяки підтримці держави, а всупереч їй.”

Правозахисники насамперед визначили, що політичне протистояння вкрай негативно позначилось на незалежності і належному функціонуванні судової влади та дотриманні принципів верховенства права, правозахисники відзначили посилення адміністративного тиску, збільшились випадки насильства на расовому та етнічному ґрунті, погіршився стан дотримання свободи слова і прав журналістів, особливо в регіонах, а також правозахисники висловити своє занепокоєння стосовно необґрунтованого засекречування й обмеження доступу до офіційної інформації та стеження силових служб держави за її громадянами та інші втручання в приватне життя.

У підготовці доповіді взяло участь 15 українських правозахисних організацій майже з усіх регіонів України.

За більш детальною інформацією звертатись

Володимир Яворський

+380662926536

yavorskyy@helsinki.org.ua, www.helsinki.org.ua