Тендерна палата України виявила порушення процедур у сфері державних закупівель Державною адміністрацією залізничного транспорту України - «Укрзалізниця» - в першому півріччі на суму 467,78 млн. грн.

Про це повідомив голова правління Тендерної палати Володимир ЛАБА сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, в цілому впродовж першого півріччя «Укрзалізниця» та її структурні підрозділи провели 247 процедур на загальну суму закупівель 617,17 млн. грн.

Відео дня

Дослідивши 98 процедур державних закупівель, проведених «Укрзалізницею» та її підрозділами, очікуваною вартістю 467,78 млн. грн., було виявлено, що через відсутність належного контролю з боку керівництва «Укрзалізницею» порушуються вимоги закону про закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти. Так, значну частину порушень становлять тендери за високими цінами, а також - фіктивні тендери, тобто формальний підхід до проведення процедур закупівель.

Як результат, зазначив В.ЛАБА, фінансові ресурси використовуються не тільки всупереч чинному законодавству, а й неефективно і нераціонально, що, в свою чергу, приводить до зайвих і безпідставних витрат державних коштів.

За словами В.ЛАБИ, під час перевірок було встановлено, що Державним територіально-галузевим об`єднанням "Південно-Західна залізниця" при проведенні 21 процедури закупівель було допущено порушень на суму 146 млн. грн.; Державною адміністрацією залізничного транспорту України «Укрзалізниця» під час проведення 9 процедур закупівель допущено порушень на суму понад 41 млн. грн.; Державним підприємством "Придніпровська залізниця" при здійсненні 15 процедур закупівель мали місце порушення на 42 млн. грн.; Державним територіально-галузевим об`єднанням "Львівська залізниця" при проведенні 20 процедур закупівель встановлено порушення вимог чинного законодавства на суму понад 107 млн. грн.; Державним підприємством "Донецька залізниця" при здійсненні 12 процедур закупівель порушення склали суму 21,7 млн. грн.; Державним підприємством "Одеська залізниця" в ході проведення 8 процедур закупівель допущено порушень на суму майже 62 млн. грн.; Статутним територіально-галузевим об`єднанням "Південна залізниця" при проведенні 8 процедур закупівель встановлено порушення на суму 23 млн. грн.

В.ЛАБА також повідомив, що Тендерна палата, враховуючи допущені підрозділами «Укрзалізниці» порушення законодавства про закупівлі за державні кошти, впродовж першого півріччя 2007 року направила 52 позови до суду, зокрема: по ДП "Придніпровська залізниця" – 6 позовів; по ДП "Донецька залізниця" – 7 позовів; по ДП "Одеська залізниця" – 2 позови; по "Південно-Західній залізниці" – 32 позови; по "Львівській залізниці" – 5 позовів.

Довідка УНІАН. Державна адміністрація залізничного транспорту України «Укрзалізниця» є монополістом у сфері залізничних перевезень України та об`єднує шість залізниць країни.