Проведення референдуму щодо внесення змін до Конституції України одночасно з достроковими виборами до Верховної Ради – 30 вересня - практично неможливе.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН заявив народний депутат України V скликання, заступник керівника штабу блоку “Наша Україна” – “Народна самооборона” Микола ОНІЩУК.

За його словами, протягом часу, який залишився до дострокових парламентських виборів, досить складно провести референдум, який би мав обов’язкові наслідки. М.ОНІЩУК пояснив це тим, що проведення референдуму за народною ініціативою передбачає дотримання досить складної процедури. Зокрема, зазначив він, необхідне створення ініціативних груп, збір підписів, рішення Центральної виборчої комісії та відповідний Указ Президента України з цього приводу. “Тому в термін, який залишився до проведення виборів, це зробити практично неможливо з нашої точки зору”, - сказав М.ОНІЩУК.

Відео дня

При цьому він додав, що збір підписів за скасування депутатської недоторканості, ініційований “Нашою Україною” – “Народною самообороною” буде достатнім, щоб сформулювати завдання для новообраної Верховної Ради.

Як повідомляв УНІАН, 18 липня лідер БЮТ Юлія ТИМОШЕНКО заявила, що її політична сила ініціює проведення 30 вересня всеукраїнського референдуму щодо внесення змін до Конституції. За її словами, всеукраїнський референдум має бути проведений одночасно з достроковими виборами до Верховної Ради. Ю.ТИМОШЕНКО наголосила, що на всеукраїнський референдум мають бути винесені 9 запитань. Зокрема, за її словами, ці питання стосуватимуться форми правління в Україні, доцільності обрання та відкликання суддів народом, розширення прав місцевого самоврядування. Крім того, наголосила лідер БЮТ, на референдум буде винесене питання щодо надання конституційного статусу парламентській опозиції, скасування недоторканності та пільг вищих керівників держави, народних депутатів України та суддів; позбавлення мандатів депутатів всіх рівнів, які порушили обіцянки перед народом, та питання спрощення процедур проведення референдумів.