Адвокат і дружини громадян, затриманих у справі про вбивство директора ринку «Озерка», вважають, що слідчі у цій справі продовжують чинити тиск на затриманих, щоб змусити їх признатися в здійсненні злочинів.

Про це сьогодні в ході прес-конференції в УНІАН заявив адвокат Ровшанбек РОЗМЕТОВ.

«Ми підозрювали і підозрюємо правоохоронців у застосуванні незаконних методів ведення дізнання і досудового слідства щодо Едуарда ФУРМАНА, а також щодо затриманих його двох друзів Максима ПУГАЧОВА і Євгена ЄРЕМЕНКА», - сказав він.

Відео дня

За словами адвоката, його як і раніше не допускають до підзахисного, незважаючи на те, що Є.ФУРМАН 22 червня написав заяву, в якій підтвердив, що Р.РОЗМЕТОВ є його захисником.

Р.РОЗМЕТОВ підкреслив, що після першої прес-конференції, на якій було заявлено про застосування тортур, представники правоохоронних органів запропонували дружинам затриманих дозволити побачення з чоловіками. При цьому, за словами адвоката, дружини повинні були написати свідчення про незастосування до затриманих тортур і незаконних методів дізнання і слідства. Ще одна вимога, зазначив він, полягала в розірванні договору з адвокатами.

Р.РОЗМЕТОВ повідомив, що на даний момент Київська обласна прокуратура передала розслідування справи в Генеральну прокуратуру України. Він також підкреслив, що слідчий Генпрокуратури, якому передано справу, відмовляється зустрітися з адвокатом.

«Я вважаю, що слідству не потрібен адвокат із сторони, який добиватиметься об`єктивного розгляду справи і відстоюватиме права своїх підзахисних», - сказав Р.РОЗМЕТОВ. Він висловив думку, що слідчі зацікавлені в тому, щоб швидше закрити дану справу «з результатом, вигідним слідству і тим, хто за ним стоїть».

Крім того, за його словами, обвинувачення, пред`явлені Є.ФУРМАНУ і його друзям, грунтуються тільки на їхніх же свідченнях, в яких вони визнають свою провину, одержаних шляхом тиску.

Р.РОЗМЕТОВ повідомив, що він і дружини його підзахисних вимушені звернутися за допомогою до народних депутатів і Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ніни КАРПАЧОВОЇ. За його словами, омбудсменом було відкрито провадження у даній справі, і перевірка триває. При цьому, за словами адвоката, до перевірки залучені співробітники Генпрокуратури.

Зі свого боку, дружина Є.ФУРМАНА Ольга ФУРМАН повідомила, що під час побачення чоловік був «сильно пригнічений і наляканий». За її словами, на всі поставлені чоловіку запитання за нього відповідали співробітники МВС. «Я підозрюю, що правоохоронні органи застосовують методи психологічного тиску до мого чоловіка із застосуванням психотропних речовин для того, щоб він показував проти себе ж», - сказала О.ФУРМАН.

При цьому дружина другого затриманого М.ПУГАЧОВА Ганна ПУГАЧОВА зазначила, що побоюється за життя свого чоловіка. За її словами, їй відмовляють в побаченнях, і не пускають адвокатів.