Тендерна палата України виявила порушення процедур держзакупівель «Укравтодором» на 2 млрд. грн. Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив голова ТПУ Володимир ЛАБА.

«Сума, що підтверджує в тій чи іншій мірі здійснені і допущені порушення, на сьогодні сягає 2 млрд. грн. за 2005-2006 рр. і 1-е півріччя 2007 г.», - сказав він.

За його даними, в цілому проведений аналіз 173 процедур держзакупівель, з них за 2005-2006 р. перевірено 15 процедур, за якими встановлені порушення на 727,5 млн. грн, за перше півріччя цього року перевірено 158 процедур держзакупівель і встановлено порушень на 1,3 млрд. грн.

Відео дня

«Дослідження свідчить, що в цій системі державних підприємств мають місце дуже серйозні і глобальні порушення законодавства при закупівлі за державні кошти», - зазначив В.ЛАБА.

За його словами, із загальної суми виявлених порушень у самому «Укравтодорі» ця сума склала 615,9 млн. грн., решта порушень виявлена в структурних підрозділах автодорожньої служби. В більшості випадків замовник пропонував наперед обраного учасника торгів, з яким перебуває в «тісному» зв`язку, і проводив процедуру закупівлі тільки формально, лобіював своїх учасників на користь іншого замовника, прописував умови тендеру під конкретного учасника, в деяких випадках замовник узагалі відмовлявся від процедури відкритих торгів, зазначив В.ЛАБА. Приміром, за його даними, при проведенні відкритих торгів із закупівлі робіт по ремонту автодороги Київ-Чоп на 615,9 млн. грн. закупівля проводилася без застосування процедури відкритих торгів.

«Звісна річ, працівники Тендерної палати не в змозі 100% досліджувати всі процедури закупівель, це тільки частка», - додав голова ТПУ.

Довідка УНІАН. У 2001 році Указом Президента України від 8 листопада 2001 року №1056/2001 була створена Державна служба автомобільних доріг України (Укравтодор), як центральний орган виконавчої влади для здійснення функцій управління дорожнім господарством. У сферу управління Укравтодору входять служби автомобільних доріг в АР Крим і областях, державні проектні, науково-дослідні, технологічні та експертні підприємства, а також Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» з дочірніми підприємствами в областях.

У серпні 2006 року уряд призначив головою Укравтодору Володимира ДЕМІШКАНА.

16 квітня 2007 р. Кабінет міністрів України затвердив положення про Державну службу автомобільних доріг України (Укравтодор), згідно з яким, Укравтодор є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабміном через міністра транспорту і зв`язку.

Основними завданнями Укравтодору є: підготовка пропозицій щодо формування державної політики у сфері дорожнього господарства і забезпечення її реалізації; розробка і реалізація стратегії розвитку дорожнього господарства; державне регулювання і контроль у сфері дорожнього господарства, управління автомобільними дорогами відповідно до законодавства; організація будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг, інженерного облаштування, об`єктів дорожнього сервісу та інших споруд.