За даними Комітету виборців України, приблизно 20% виборців не зможуть взяти участь у голосуванні під час проведення дострокових виборів до Верховної Ради.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН заявив голова правління КВУ Ігор ПОПОВ.

Він наголосив, що приблизна кількість виборців в Україні становитиме 35 млн. осіб. При цьому, за словами І.ПОПОВА, приблизно 5 млн. українців перебувають за кордоном на заробітках.

Відео дня

За його словами, обов’язковою умовою голосування є перебування виборця на консульському обліку. Крім того, близько 1 млн. осіб проживають не за місцем реєстрації, тому не будуть включені до списків виборців.

І.ПОПОВ також прогнозує, що близько 1 млн. виборців взагалі у день голосування “не зможуть знайти себе к списках”.

Крім того, сказав він, до виборчого законодавства були внесені правки, які значно ускладнять організацію виборчого процесу та унеможливлять виконання окремих процедур.

КВУ, наголосив І.ПОПОВ, вважає недоречним запровадження бар’єру явки виборців. Він зазначив, що така норма дає можливість для використання технологій зриву виборів. “Ми прогнозуємо, що явка буде невеликою”, - сказав І.ПОПОВ.

У свою чергу, речник КВУ Олександр ЧЕРНЕНКО зауважив, що комітет не бачить механізмів реалізації положення про надання виборчим комісіям Державною прикордонною службою інформації про тих, хто виїхав з України. Він пояснив це тим, що у закордонних паспортах відсутня графа “по-батькові” та адреса проживання виборця. “У разі виконання цієї норми будуть обмежені в правах виборці, які повернуться в Україну в останні 3 дні до виборів, включаючи навіть день голосування, оскільки вони будуть виключені зі списку виборців”, - сказав О.ЧЕРНЕНКО.