16 липня в приміщенні інформаційної агенції УНІАН відбулася презентація Всеукраїнської благодійної організації «Соціальна допомога». Ініціативна група почне діяльність з масштабного проекту допомоги інвалідам праці.

«Сьогодні саме поняття "благодійності" вимагає реанімації. Інакше серця людей, які хочуть і можуть допомагати, перестануть відповідати на заклики про допомогу. Всеукраїнська благодійна організація "Соціальна допомога" ставить перед собою складне завдання - відновлення ідеалів благодійності в Україні», - сказав у вступному слові Борис Литвак, член правління Всеукраїнської благодійної організації "Соціальна допомога".

Серед цілей організації – створення належних умов життя та праці для інвалідів, вдосконалення та реалізація в повному обсязі наявної нормативної юридичної бази щодо інвалідів, а також - довести проблему інвалідів до суспільній свідомості.

Відео дня

Стандарти життя та праці  інвалідів залишаються низькими, хоча в останнє десятиріччя в цьому питанні є значні зміни, - говорять учасники. «Але в суспільстві мало відома ця проблематика, відсутнє співчуття до таких людей. В цілому непогана законодавча база не завжди виконується. «Соціальна допомога» хоче розірвати порочне коло байдужості», - сказав Петро Таланчук, голова наглядової ради Всеукраїнської благодійної організації, Президент Відкритого міжнародного університету розвитку людини "Україна", який більше 10 років допомагає людям з особливими потребами.

Учасники прес-конференції оголосили про початок 25 липня благодійного марафону збору коштів для інвалідів праці. Це перший проект нової організації. Кошти збиратимуться для організації виробництв, на яких інваліди зможуть знайти робочі місця, яке будуть повністю пристосовані для потреб інвалідів.

Голова наглядової ради ВБО «Соціальна допомога» вважає, що знову повернутися в суспільство інвалід може тільки тоді, коли він зможе знайти роботу, успішно працювати, робити кар`єру. «Сьогодні інваліди раді виконувати будь-яку роботу, аби вона була. Представники ж «Соціальної допомоги» хочуть, щоб люди з особливими потребами могли знайти таку роботу, яка відповідає їхним побажанням», - сказав громадський діяч.

«Соціальна допомога» працюватиме як над загальними заходами для покращення становища інвалідів в нашому суспільстві, так і надаватиме адресну допомогу окремим людям, які цього потребують», - наголосив Петро Таланчук.

Присутній під час прес-конференції міністр праці та соціальної політики України М. Папієв від імені уряду підтримав громадську ініціативу. Він наголосив, що в основі державної політики по відношенню до інвалідів завжди має лежати повага до гідності людини, визнання права на рівність можливостей, самостійне життя та активну участь в житті громади. «Це все те, що називається «Європейські цінності», - сказав міністр.

За його словами, уряд та суспільство повинні спільно боротися з усіма проявами дискримінації у відношенні українських громадян з особливими потребами, усунути бар`єри різного роду на шляху реалізації такими громадянами їх невід`ємних прав. «Треба розробити такі форми надання соціальних послуг для інвалідів, які б не порушували їх гідності і водночас - розширювали можливості вибору шляхів особистої та професійної самореалізації», - наголосив Михайло Папієв.

Деякі цифри та факти

· В Україні мешкає 2 млн. 760 тис. інвалідів, що становить 5,6% від усього населення України.

· 1 млн. 330 тис. інвалідів — працездатного віку, 75% із них не працевлаштовані.

· За урядовою програмою 2001—2005 рр. повинно бути працевлаштовано 80 тис. інвалідів.

· У Великобританії сьогодні живуть близько семи мільйонів людей із фізичними вадами. Близько половини з них працюють. У цій країні три міністри мають «серйозний ступінь фізичних порушень» — глава МЗС, міністр фінансів і міністр внутрішніх справ.

· Президент США Франклін Рузвельт пересувався на візку.

· У Пентагоні майже чверть програмістів — «візочники».

Учасники прес-конференції

· Таланчук Петро Михайлович, голова наглядової ради Всеукраїнської благодійної організації "Соціальна допомога", Президент Відкритого міжнародного університету розвитку людини "Україна"

· Литвак Борис Давидович, Директор дитячо-юнацької школи олімпійського резерву №2, м. Одеса, член правління Всеукраїнської благодійної організації "Соціальна допомога"

· Папієв Михайло Миколайович, Міністр праці та соціальної політики