Екологи розраховують, що уряд на наступному засіданні затвердить постанову про введення з 1 листопада 2007 року маркірування на продуктах харчування з обмеженням у їхньому вмісті частки використання генетично модифікованих організмів (ГМО) на рівні 0,9%.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявила перший заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна ТИМОЧКО.

«Вчора на засіданні урядового комітету було схвалено проект постанови Кабінету міністрів, яким передбачається введення обов`язкового маркірування й заборони на ввезення, виробництво й реалізацію дитячого харчування з вмістом генетично модифікованих організмів», - сказала Т.ТИМОЧКО.

Відео дня

За її словами, проти введення таких обмежень виступає Міністерство охорони здоров`я України. «Міністерство лобіює чиїсь інтереси, бажаючи надати переваги тому бізнесу, який несанкціоновано використовує генетично модифіковані організми. Це лобістська позиція», - підкреслила вона.

Довідка УНІАН. Генетично модифіковані організми з`явилися в кінці 80-х років минулого століття.

В даний час в Україні поводження з ГМО регулюється тільки постановою Кабміну 1998 року “Про затвердження Тимчасового порядку ввезення, державного випробування, реєстрації й використання трансгенних сортів рослин в Україні”. В той же час, постанова фактично не діє, оскільки не передбачає логічного розподілу відповідальності ключових міністерств у рамках державного контролю за ГМО.

Верховна Рада 31 травня 2007 року прийняла Закон «Про Державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні й використанні генетично модифікованих організмів», який визначає основні принципи державної політики в галузі поводження з генетично модифікованими організмами (ГМО), але не обмежує частку їх використання в продовольчих продуктах.