«Громадяни України, зареєстровані, як суб’єкти підприємницької діяльності, а також ті, хто працює за кордоном (навіть нелегально), повинні мати державні гарантії щодо свого пенсійного забезпечення», - заявив голова Національного форуму профспілок України Мирослав Якібчук сьогодні під час проведення круглого столу «Ставлення профспілок до передвиборчих соціальних обіцянок політиків». Для забезпечення цього він пропонує внести відповідні зміни до законодавства.

«Сьогодні, найбільше активні громадяни України – суб’єкти підприємницької діяльності (біля 6 млн. громадян) та «заробітчани», ті, хто не чекає благодіянь від держави, а сам заробляє гроші для забезпечення себе і своєї родини і при цьому платить податки, фактично залишаються викинутими державою на узбіччя. Діюче законодавство не передбачає для них жодних соціальних  гарантій, в тому числі абсолютно замовчує питання  забезпечення їх пенсіями», - говорить Мирослав Якібчук. Між тим, наголошує він, «заробітчани» щорічно пересилають в Україну, та залишають в її економіці 10-20 млрд. доларів».  Він заявляє про «крайню несправедливість» такого стану речей і наголошує, що «профспілки України будуть захищати кожного працюючого».

Зокрема, профспілки виступають ініціатором внесення змін до пенсійного законодавства щодо встановлення системи добровільних внесків суб’єктів підприємницької діяльності та заробітчан до державного пенсійного фонду. «Індивідуальні пенсійні рахунки дозволять в майбутньому отримувати суттєву надбавку до мінімальної пенсії», - наголошую Мирослав Якібчук. Причому, на його переконання, важливим моментом є те, що «ці фонди мають бути державними. Оскільки недержавні пенсійні фонди, які працюють сьогодні, в умовах нерозвинутого ринку цінних паперів, фактично не мають ні забезпечення, ні  державних гарантій».

Відео дня

 

Контакт: прес-секретар Тетяна Циба 8 067 752-44-55,  Press-yakibchuk@ukr.net