Експерти закликають суспільство і владу вжити заходів з метою попередження високої смертності чоловіків.

Як повідомила на прес-конференції в УНІАН заступник директора Інституту демографії та соціальних досліджень Національної академії наук України Олена МАКАРОВА, в Україні чоловіки живуть на 12-13 років, а жінки на 8-9 років менше, ніж в країнах Європейського Союзу.

За її словами, значне місце серед причин смертності займають хронічні захворювання, від яких в Україні помирають в працездатному віці. Крім того, щороку від нещасних випадків, отруєнь, травм в нашій державі гине близько 70 тисяч людей, з яких значна кількість чоловіків.

Відео дня

Заступник голови Державного комітету статистики України Наталія ВЛАСЕНКО повідомила, що середня тривалість життя в Україні серед чоловіків становить лише 62 роки, серед жінок - 73 роки. Вона зазначила, що, починаючи приблизно з 35-річного віку, чоловіків в Україні стає менше, ніж жінок.

Як зауважила завідувач відділу Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Ірина КУРИЛО, у СНІДу та туберкульозу в нашій державі “переважно чоловіче обличчя”.

Крім того, за її словами, чоловіки лідирують за показниками смертності через хвороби органів травлення і алькогольнозалежні хвороби. І.КУРИЛО зазначила, що серед тих, хто помер від цирозу печінки, 80% - чоловіки.

У свою чергу, Н.ВЛАСЕНКО наголосила, що жінки в Україні набагато менше схильні до суїциду, ніж чоловіки. За її словами, кількість самогубств серед чоловіків збільшилася з 35 випадків на 1000 осіб у попередні роки до 38,4 випадків у 2006 році.

Представник Фонду Народонаселення ООН в Україні Борис ВОРНИК повідомив, що сьогодні відзначається Всесвітній день народонаселення, і тому необхідно говорити, зокрема про те, як зберегти чоловіків в нашій країні. За його словами, за даними досліджень, проведених у 2006 році в Україні, смертність чоловіків у віці від 30 до 44 років була у шість разів вищою, ніж смертність серед жінок, а серед чоловіків 45-59 років - у 5 разів вищою. Він вважає, що якщо така тенденція збережеться, то “ми матимемо суто жіночу країну”. “Якщо ми хочемо мати чоловіків як захисників прав жінок, то всі мають думати про те, як зберегти чоловіків у нашій країні”, - підсумував він.