Міжнародна правозахисна організація “Міжнародна Ліга захисту прав громадян України” і колектив телеканалу СІТІ вимагають від прокуратури Києва порушити кримінальну справу за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів телеканалу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції повідомив голова правління Міжнародної Ліги захисту прав громадян Едуард БАГІРОВ.

За словами Е.БАГІРОВА, з цією метою заступнику генерального прокурора України – прокурору міста Києва Євгену БЛАЖІВСЬКОМУ вже направлено лист з відповідною вимогою. За його словами, підставою для такого листа до прокурора столиці стало письмове звернення до Міжнародної Ліги захисту прав громадян тележурналістки телеканалу СІТІ Катерини ДЕРКАЧ щодо порушення її професійних прав під час проведення зйомок на одному із будівельних майданчиків Києва.

Відео дня

У свою чергу, К.ДЕРКАЧ повідомила, що 4 червня телевізійна група отримала редакційне завдання виїхати за адресою: вул.Бахмацька, 20 у Святошинському районі Києва, мешканці якого зателефонували до редакції телеканалу зі скаргою щодо проведення будівельних робіт у нічний час поруч з їхнім будинком. За її словами, мешканці скаржилися також на те, що будівництво нового будинку ведеться на відстані 30 сантиметрів від уже існуючого приміщення, що призвело до виникнення тріщин у квартирах.

К.ДЕРКАЧ зазначила, що під час проведення відеозйомки четверо охоронців новобудови почали перешкоджати роботі знімальної групи. Зокрема, за її словами, вони закривали камеру та згодом відібрали штатив. Журналіст наголосила, що такі свої дії охоронці мотивували тим, що знімальна група незаконно проникла на територію будівництва, яка є приватною власністю. К.ДЕРКАЧ зазначила, що всі ці дії охоронців зняті на відео, як і сам факт викрадення штативу. “Ми розцінюємо це як грабіжництво”, - сказала вона.

За словами К.ДЕРКАЧ, такі дії змусили представників знімальної групи викликати міліцію на місце події. При цьому вона наголосила, що під час з’ясування ситуації охоронці новобудови заперечили крадіжку штативу, а згодом він був знайдений за будівельним парканом. Крім того, сказала вона, працівники міліції відмовилися прийняти у неї письмову заяву щодо інциденту, мотивувавши це тим, що знімальна група має звертатися одразу до прокуратури.

К.ДЕРКАЧ також повідомила, що протягом місяця працівники міліції жодного разу не викликали її для з’ясування ситуації. Вона наголосила, що лише вчора була запрошена до прокуратури столиці, де їй повідомили про відмову у відкритті кримінальної справи. “При цьому пояснень жодних не дали”, - сказала вона.

У свою чергу, Е.БАГІРОВ наголосив, що правоохоронні органи мали б розглянути відповідне питання протягом 10 днів і повідомити журналістів про порушення кримінальної справи або відмову. “І це має бути оформлено письмово”, - сказав він.

Е.БАГІРОВ наголосив, що саме тому від прокуратури столиці вимагається порушити кримінальну справу за фактом перешкоджання професійній діяльності журналіста за ст.1171 Кримінального кодексу України, встановити осіб, винних у відбиранні штативу знімальної групи, та притягти до відповідальності охоронців будмайданчику за ст.186 КК України, а також працівників міліції, що працювали на місці події і не забезпечили належним чином захист прав знімальної групи.