В Україні відбувається катастрофічний розвал суднобудівної галузі України, що зумовлює загрозу національній безпеці України та її стратегічним інтересам. Причиною кризової ситуації стала безвідповідальна приватизація стратегічно важливих суднобудівних підприємств, численні порушення законодавства та пасивна позиція української держави щодо захисту своїх інтересів.

Вже четвертий рік поспіль триває знищення найбільшого в Україні та колишньому СРСР Чорноморського Суднобудівного Заводу в Миколаєві, яке почалося після злочинно проведеної приватизації Фондом Держмайна.

За 110 років своєї історії ЧСЗ побудував багато авіаносців, ракетних крейсерів та підводних човнів. Зі штапелів Чорноморського Суднобудівного Заводу зійшов останній український авіаносець „Варяг”, який було продано за копійки. Аналогічна доля спіткала і сам завод, який в 2003 році було приватизовано на фіктивному аукціоні за заниженою в десятки разів ціною – 119 305 тис. гривень замість 3,5 млрд. гривень оціночної вартості. Новими власниками заводу стали російські бізнесмени з сумнівною репутацією – брати Чуркіни, які всупереч інвестиційним зобов’язанням зупинили виробництво на ЧСЗ, вивели основні фонди зі складу Чорноморського Суднобудівного Заводу, підвели завод до межі банкрутства.

Відео дня

Чорноморський Суднобудівний Завод був бюджетоутворюючим для Миколаєва, майже 100 тисяч мешканців міста були пов’язані з роботою та обслуговуванням Заводу, 25 тисяч працівників безпосередньо працювали на підприємстві. Натомість, на сьогодні трудовий колектив ЧСЗ складає не більше 700 чоловік, які просто чергують в закинутих цехах.

Україні більше ніде будувати авіаносці, крейсери та військовий флот! Під питанням – можливості виконання замовлень на будівництво транспортних та риболовецьких суден.

Громада Миколаєва обурена ситуацією, що склалася довкола ЧСЗ. Всі місцеві органи влади Миколаївщини вимагають від Київської влади прийняти принципове і кардинальне рішення щодо ЧСЗ. 26 лютого - 3 березня 2007 року спеціалістами Фонду Держмайна та Мінпромполітики було проведено перевірку стану виконання умов договору купівлі-продажу акцій ДАХК „Чорноморський суднобудівний завод”. Висновки невтішні – інвестор не виконує умови договору, а державні органи влади мають застосовувати санкції. Генеральна Прокуратура України вже ініціювала судові позови щодо визнання договорів купівлі-продажу Заводу недійсним, але Фонд Держмайна України зайняв пасивну позицію й зупинив розгляд.

 Очевидно, без активної участі громадськості, ситуація доводка ЧСЗ не буде вирішена на користь стратегічних національних інтересів України. Тому Громадський комітет національної безпеки України починає широкомасштабну кампанію, спрямовану на повернення ЧСЗ у власність держави і прийняття рішення щодо подальшої перспективи Заводу та індустріального потенціалу Миколаївської області.

 

Додаткова інформація за телефоном:

8 044 240 05 97  (050)595-23-97