Постраждалі від афери компанії «Еліта-Центр» вимагають юридичного підкріплення механізму передачі житла інвесторам.

Про це повідомила член громадської організації «Центр правозахисту» Олена РЕЗНІЧЕНКО сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За її словами, на сьогоднішній день в жодного постраждалого немає юридичних підстав на отримання житла.

Відео дня

Як зазначила О.РЕЗНІЧЕНКО, Київська міська рада в березні 2006 року для вирішення проблеми постраждалих від афери «Еліта-Центр» виділила 19 земельних ділянок. З цих ділянок 13 були визначені як придатні для будівництва житла. За даними інвесторів, на цих майданчиках можна розраховувати тільки на 500-600 квартир, а кількість постраждалих становить 1754 особи. При цьому, сказала вона, 50 тис. кв. м, обіцяних київською владою, не вирішать роблем постраждалих, оскільки невідомо, яку кількість квартир і кому передадуть.

Приватні інвестори, йшлося на прес-конференції, наполягають на перегляді умов інвестиційних конкурсів будівництва житла. За їхніми даними, згідно з існуючими умовами, переможець конкурсів передає не менше 25% житла КМДА, яка ніяких зобов`язань перед вкладниками не має.

Постраждалі від афери «Еліта-Центр» в листопаді і грудні минулого року зверталися до суду з вимогою переглянути умови конкурсів, проте справу досі не розглянуто.

При цьому вони надавали Київській мерії пропозиції щодо рішення проблеми іншими шляхами, але вони не дістали підтримки влади міста.

У свою чергу, представник від потерпілих у інвестиційній комісії КМДА з вирішення проблеми «Еліта-Центр» Сергій ЦИБЕНКО зазначив, що, станом на 1 липня ц.р., не було затверджено узгодженої схеми забезпеченню постраждалих житлом. На його думку, повинен бути розроблений законодавчо закріплений механізм для надання житла абсолютно всім вкладникам «Еліти-Центр», згідно з яким інвестори одержали б юридичні підстави для отримання квартир.

За словами інвестора, дві з трьох схем передачі квартир вкладникам, запропоновані КМДА, передбачають виплату податку в розмірі 30% вартості квартири, що неприйнятно для постраждалих.

С.ЦИБЕНКО повідомив, що вкладники підготували свої пропозиції, які будуть передані інвестиційній комісії КМДА найближчим часом.

Як повідомили інвестори після прес-конференції, одна з схем полягає у тому, що КМДА повинна підписати мирову угоду з постраждалими, яка б звільнила їх від сплати 30%-го податку. При цьому передача житла вкладникам могла б регламентуватися тристоронньою інвестиційною угодою між КМДА, постраждалими і забудовником.

Інвестори також повідомили про те, що заява Київського мера Леоніда ЧЕРНОВЕЦЬКОГО і його заступника Віталія ЖУРАВСЬКОГО про виконання своїх зобов`язань перед вкладниками і узгодження списку з 260 чоловік для надання житла з представниками постраждалих, зроблена 5 липня в інтерв`ю ТРК «Київ», не відповідає дійсності.

«На сьогоднішній день немає списку, узгодженого з членами інвесткомісії. Хто в цьому списку, нам невідомо», - сказала О.РЕЗНІЧЕНКО.

Постраждалі від афери «Еліта-Центр» вимагають від столичної влади публікації цього списку.

За словами приватного інвестора Олени ПЕТРОВОЇ, вкладники не проти визначення найбільш малозабезпеченої категорії з постраждалих для надання їм житла в першу чергу, при цьому забезпечивши прозорість цієї процедури. Інвестори вважають, що список людей, які одержать житло в першу чергу, повинен затверджуватися окремим розпорядженням мера.

Як сказала О.ПЕТРОВА, з 180 сімей тільки 16 одержали тимчасове житло в гуртожитках. При цьому в них немає ніякої юридичної прив`язки, що вони потраплять в списки і одержать житло через 2,5 роки.

Вона також продемонструвала журналістам квитанції на комунальні послуги, зазначивши, що, всупереч обіцянкам київської влади про безкоштовне проживання в гуртожитку, люди за нього платять.

Як повідомляв УНІАН, 25 травня інвестиційна комісія Київської міської державної адміністрації оголосила умови інвестиційних конкурсів будівництва будинків на чотирьох ділянках для постраждалих від афери «Еліта-Центр»: просп. Правди, 5, вул. Лайоша Гавро, вул. Лукьянівській і вул. Гарматній, 39-г.

3 березня КМДА вже оголошувала 6 інвестиційних конкурсів будівництва житла для постраждалих від афери «Еліта-Центр» за адресами: вул. Драгоманова, 40, Ревуцького, 7-в, Оноре де Бальзака, Вікентія Беретті, 4-а, Радунській, 28-32, Хорольській, 1-а.

В результаті будівельної афери «Еліта-Центр» в Києві постраждало понад 1,5 тис. чоловік. За даними міліції, ця компанія укладала з громадянами договори про пайову участь в спорудженні будинків у різних районах столиці, проте будівництво за цими адресами не велося. Досудове слідство встановило факти подвійного і потрійного оформлення договорів на одні й ті ж самі квартири. Загальну суму коштів, які були одержані шахраями, міліція оцінює в 400 млн. грн.