Кабінет міністрів України може елементарно вирішити проблему з державними закупівлями, проте не поспішає з вирішенням проблеми, використовуючи цю тему для того, щоб ліквідувати систему громадського контролю над держзакупівлями.

Таку думку висловила народний депутат V скликання ВР Ксенія ЛЯПІНА сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Як передає кореспондент УНІАН, на думку депутата, на сьогоднішній день ситуація в системі держзакупівель несе загрозу національній безпеці через те, що, з одного боку, не можуть бути реалізовані капіталовкладення, здебільшого середніх і дрібних підприємств, а з другого - не можуть проводитися життєво важливі роботи.

Відео дня

Зокрема, К.ЛЯПІНА зазначила, що на сьогодні для того, щоб увійти до каталогу учасників тендерних процедур підприємству необхідно заплатити близько 7 тис. грн. «Кимось було прийняте рішення про ціну включення в цей каталог в розмірі близько 7 тисяч грн.», - зазначила К.ЛЯПІНА, підкресливши, що навряд чи середній чи дрібний підприємець може заплатити такі гроші. «Чому не реалізуються зараз дрібні капіталовкладення, дрібні закупівлі. Насамперед тому, що дрібний і середній бізнес, який міг би реалізувати ці дрібні закупівлі, просто не може взяти участі в таких дорогих процедурах. Тому замість того, щоб сприяти конкуренції при держзакупівлях, створили бар`єр на шляху такої конкуренції. Навколо великих закупівель галасу немає – там, де на мільярди гривень, галас є навколо дрібних закупівель, адже великий бізнес не цікавиться ремонтом школи за 35 тисяч, а малий бізнес, який міг би виконати цю роботу, не може взяти участь через ціну», - зазначила К.ЛЯПІНА.

На її думку, Кабінет міністрів може встановити регульовані ціни на всі послуги, які стосуються держзакупівель. «Кабмін може прийняти рішення, що це регульовані ціни, видати постанову і встановити, приміром, 30 або 50 гривень, і розблоковувати сферу держзакупівель», - завила К.ЛЯПІНА, підкресливши, що в Наглядовій раді Тендерної палати уряд має делегованих представників – від АМК, Мінфіну, Мінюсту і ГоловКРУ.

К.ЛЯПІНА повідомила, що вже двічі писала заяву про складання повноважень першого віце-президента Тендерної палати, проте ці заяви задоволені не були. Вона закликала інших заступників, котрі, як і вона, не брали участі в прийнятті рішень палатою, скласти свої повноваження.

«Таким чином, ми приведемо ситуацію до того, що Наглядова рада, котра згідно із законом може скликати з`їзд, змушена буде скликати такий з`їзд і тоді вже буде обрано легітимне керівництво, яке прийматиме легітимні рішення. Я думаю, після цього буде розблоковане питання держзакупівель і проблему буде знята», - підкреслила К.ЛЯПІНА.

Нагадаємо, перший заступник глави Секретаріату Президента, представник глави держави в Кабінеті міністрів Олександр ШЛАПАК вважає, що навести порядок у системі держзакупівель уряд може вже зараз. Він переконаний, що вже прийняте рішення про створення державного сайту для розміщення інформації про закупівлі слід «довести до ладу», також уже можна вирішити питання про скорочення термінів подачі документів та їх обробки, про створення місцевих комітетів з держзакупівель.

Як повідомляв УНІАН, Президент України Віктор ЮЩЕНКО і прем`єр-міністр України Віктор ЯНУКОВИЧ 27 червня домовилися про проведення позачергового засідання Ради національної безпеки та оборони для визначення механізму тендерних закупівель на якийсь час до прийняття відповідного закону новообраним парламентом.

Раніше, 7 червня ц.р., міністр економіки Анатолій КІНАХ повідомив, що Міністерство економіки України ініціює повернення контролю над державними закупівлями уряду.

13 червня Президент України Віктор ЮЩЕНКО заявив, що вважає неефективною і криміналізованою чинну редакцію закону про державні закупівлі.

За словами В.ЮЩЕНКА, зміни в закон про держзакупівлі були підтримані чинною владою. При цьому він вказав на те, що сьогодні контролюючі органи у сфері держзакупівель - Тендерну палату України і Антимонопольний комітет - очолюють представники правлячої коаліції.

13 червня на засіданні Кабінету міністрів прем`єр-міністр Віктор ЯНУКОВИЧ заявив, що «сьогодні вся країна страждає від того, що прийнятий недосконалий законопроект про держзакупівлі, котрий набув чинності в 2006 році».

Як заявив 15 червня голова правління Тендерної палати України Володимир ЛАБА, Тендерна палата України виявила з початку року порушення законодавства при використанні державних коштів їх розпорядниками на суму 10,497 млрд. грн., що становить 96,5% досліджених з початку року держзакупівель.