Про продовження переговорного процесу щодо створення блоку демократичних сил у складі НСНУ, "Правиці" та "Народної самооборони" повідомили сьогодні, 3 липня, під час Прес-конференції в УНІАН, лідери Блоку "Рух-Українська правиця" Юрій КОСТЕНКО, Борис ТАРАСЮК, Анатолій МАТВІЄНКО. Вони повідомили про свою сьогоднішню зустріч з Президентом Віктором ЮЩЕНКОМ, В`ячеславом КИРИЛЕНКОМ, Юрієм ЛУЦЕНКОМ та Віктором БАЛОГОЮ, яка відбулася вдень у Секретаріаті Президента.

Лідер УНП Юрій КОСТЕНКО повідомив, що сьогодні знову на порядок денний виставлена ідея створення на базі блоку єдиної партії, яка лишається серед найбільш складних. "Тут на сьогодні залишаються три відкриті питання: перше – ідеологічна основа цієї партії; друге – механізми її створення; і третє – терміни", - зазначив КОСТЕНКО за підсумками сьогоднішньої зустрічі.

"У результаті цього процесу має з`явитися не черговий холдинг, не партія під лідера, а ідеологічна партія", - наголосив лідер УРП "Собор" Анатолій МАТВІЄНКО. - "Сьогоднішня політична ситуація веде до узурпації влади вождями холдингів. Протистояти холдингам можуть лише ідеологічні партії."

Відео дня

Лідери "Правиці" наголосили на пріоритетності завдань. "Формування мегаблоку – пріоритет, створення єдиної партії – другорядне завдання", - зазначив лідер НРУ Борис ТАРАСЮК. Він наголосив, що ""Правиця" сприймає те, що відповідає національним інтересам України, а національним інтересам відповідає створення широкого мегаблоку, - але не через приниження окремих його учасників".

Щодо порядкових номерів у списку мегаблоку, лідери "Правиці" повідомили, що питання під час сьогоднішньої зустрічі не обговорювалося. "Ті варіанти п`ятірок і десяток, які поширюються, - це, як кажуть, "варіації на тему"," – заявив Борис ТАРАСЮК.

Довідково.

7 червня 2007 р. парафовано Угоду про утворення виборчого блоку між НСНУ, "Народною самообороною" та Блоком "Рух-Українська правиця". Цією угодою сторони досягли домовленостей практично щодо всіх питань, в тому числі щодо положення про подальше об’єднання політичних сил.

28 червня 2007 р. лідери НСНУ В.КИРИЛЕНКО та "Народної самооборони" Ю.ЛУЦЕНКО підписали декларацію про об’єднання демократичних сил. Підписання відбулося в день анонсованої зустрічі всіх можливих суб’єктів широкого блоку з Президентом України. При цьому представники "Правиці" не були навіть поінформовані про підготовку до підписання.

28 червня 2007 р. Блок "Рух-Українська правиця" відреагував на цю подію Заявою, в якій розцінив як "відхід від лінії на формування широкого об`єднання, до якого закликав Президент". "Декларація, підписана В.КИРИЛЕНКОМ та Ю.ЛУЦЕНКОМ, може тлумачитися як ревізія досягнутих домовленостей, що фактично є відмовою в односторонньому порядку від взятих на себе зобов’язань, парафованих в Угоді від 7 червня цього року. Такі кроки можуть призвести до руйнування демократичного виборчого блоку", - зазначено в Заяві "Правиці".

2 липня 2007 р. в ефірі 5 каналу Борис ТАРАСЮК та Юрій КОСТЕНКО підтвердили, що Блок "Рух-Українська правиця" не виходив з переговорного процесу щодо створення мегаблоку. Водночас дії НСНУ та "Народної самооборони" від 28 червня Юрій КОСТЕНКО порівняв зі створенням коаліції між СПУ та Партією регіонів: "Це нагадує те, що в свій час зробив МОРОЗ, який був в помаранчевій коаліції, а потім раптом підписав угоду з Партією регіонів, не виходячи з помаранчевої коаліції".