Учасники прес-конференції 26 червня о 14.30:

Борис Ілліч Олійник -  Голова Українського фонду культури, академік НАН України, Петро Петрович Толочко- Голова українського товариства по охороні пам’яток історії та культури, директор Інституту Археології НАНУ, академік НАН України, В’ячеслав Якович Кулінич - Директор історико-архітектурного музею „Київська фортеця”, Георгій Костянтинович Куровський - Архітектор, доцент Київського національногоУніверситету будівництва та архітектури, Володимир Васильович Колінько - Віце-президент благодійного фонду „Київська ландшафтна ініціатива”

Відео дня

Києву понад півтори тисячі років. Він знав часи піднесення,  став об’єднавчим центром Русів - містом тисячі церков. Київ називали і називають другим Єрусалимом, сюди тягнуться серця мільйонів православних.

 Київ знав і важкі часи, він неодноразово руйнувався як іноземними загарбниками, так і своїми князями і царями. Але, переживши часи занепаду, він знову і знову відроджувався. І завжди в його сакральному дусі були визначальними історичні і природні складові: Києво-Печерська Лавра, Софія Київська, Київські пагорби і схили Дніпра, сам Дніпро і його острови, неосяжні задніпровські далі. Але настали часи комерційного зиску. І Київ почав зникати. Ще стоять і Києво-Печерська Лавра і Софія, але їх вже оточують кам’яні монстри, які не мають нічого спільного ні з духом, ні з нашою історією, поглинаючи  священний Київський простір. Вже розриваються тисячолітні пагорби, аби збудувати прибуткові торгівельно-офісні центри, а річки, ставки, навіть береги Дніпра та Десни стають недоступні людям. В центрі міста, замість розширення публічного простору і зелених зон будуються безликі та бездуховні монстри.

 Київ має свій особливий Лик, що проступає  в пагорбах, урочищах, озерах і річках. Тим, хто цього не знає, ми ще раз на це наголошуємо: природний рельєф правобережної частини Києва має риси людського обличчя.

 Чим ми розплатимося за руйнування київського простору? Що чекає нас завтра? А чекає нас втрата самоідентифікації, алкоголізм, наркоманія, чванство і як кінцевий результат – занепад національного духу.

 В ієрархії соціальних цінностей на першому місті може бути тільки мораль, яка відображає бажання більшості, але в жодному разі не гаманці мізерної купки бізнесменів.

           Проблема забудови Києва -  це не тільки і не стільки проблема екології. Це проблема формування громадянського суспільства, його здорової моралі. І не останньою чергою - моральної безпеки нації, оскільки саме Київ уособлює в собі тисячолітню православну мораль.

          Саме таку точку зору обстоюють учасники прес-конференції, прирівнявши нинішню забудову Києва до нищення сакрального Київського простору, що веде до занепаду національного духу та загрожує  моральній безпеці нації. Саме ці міркування зумовили звернутися  з відкритим листом до Президента України, аби він зважив на ту небезпеку для нації, яка провокується київськими подіями.