В Україні вперше після отримання незалежності в 2006 році відзначається приріст населення за рахунок міграційного обміну як з країнами СНД, так і з країнами далекого зарубіжжя.

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН співробітник проекту “Седеркопінгський процес” Міжнародної організації міграції Ілмарс МЕЗС, посилаючись на дослідження “Міграційні тенденції 2004-2006 в країнах Седеркопінгського процесу”.

“Таким чином, Україна поступово перетворюється з країни походження мігрантів на країну призначення мігрантів”, - відзначив він.

Відео дня

Водночас І.МЕЗС припустив, що міграційний баланс, можливо, знову стане негативним, якщо громадяни України дістануть можливість безперешкодно переміщатися в країни ЄС.

“Всі нові країни ЄС, за винятком Румунії, відчувають серйозний відтік своїх громадян, які їдуть у пошуках роботи в країни з великим рівнем доходу, особливо до Великої Британії та Ірландії. У свою чергу, ці робочі місця, що звільнилися, в нових країнах ЄС поступово заповнюють громадяни України, Молдови і Росії, а також країн колишнього СРСР”, - сказав він.

І.МЕЗС прогнозує, що через 5-10 років, коли все більше українців виїдуть на пошук роботи в країни ЄС, до України приїде більше громадян з бідних країн колишнього СРСР, а також Індії та В`єтнаму.

Контингент іноземців, які перебували на обліку МВС України в 2006 році, формувався переважно за рахунок осіб, які прибули з Російської Федерації (92 тис. 171 чол.), Молдови (12. тис. 15 чол.), Узбекистану (11 тис. 125 чол.), Азербайджану (10 тис. 32 чол.), Вірменії (8 тис. 332 чол.), Грузії (8 тис. 310 чол.) Серед громадян інших країн, що проживали на законних підставах в Україні, в 2006 році переважали особи, які прибули з Китаю, Білорусі, Туреччини, Казахстану, Сирії, Йорданії, Індії.

І.МЕЗС зазначив, що згідно з дослідженням, загальна кількість іноземців, які перетинають український кордон, становить 40 млн. на рік, але щороку приблизно на 1 млн. чоловік більше в`їжджають до України, ніж виїжджають з країни. Найвища концентрація виявлених нелегальних мігрантів на кордоні України із Словаччиною, в меншій мірі - з Польщею, і найнижча - на кордоні з Румунією.

Як відзначив представник Європейської комісії в Україні і Білорусі Бернард БОГЕСПЕРГЕР, співпраця країн у сфері міграційної політики може бути успішною тільки тоді, коли всі держави - учасниці Седеркопінгського процесу працюють разом, оскільки жодна країна самостійно не зможе вирішити ці проблеми. “Україна не може залишатися осторонь цього процесу, оскільки останні домовленості України з ЄС про статус сусіда, а також розташування України, а саме через Україну проходять серйозні міграційні потоки, робить особливо важливою співпрацю в цій сфері”, - вважає він.

На думку представника Єврокомісії, це ще одна сфера, в якій Україні необхідно наближатися до стандартів ЄС.

“Всі приходять до розуміння того, що легальна міграція корисна і необхідна, оскільки саме вона несе економічне процвітання. Тому ЄС бачить особливу важливість в Седеркопінгському процесі, оскільки саме він покликаний вирішувати наболілі проблеми”, - сказав він.

Седеркопінгський процес який об`єднує 10 країн, зокрема Україну, Білорусь, Молдову, Угорщину, Латвію, Польщу, покликаний врегулювати питання прикордонної співпраці, міграції, надання притулку уздовж всього зовнішнього кордону ЄС.