Рішення Верховної Ради України V скликання є неправомірними після складення повноважень більш як 150 народними депутатами.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив народний депутат України V скликання Микола ОНІЩУК.

Він наголосив, що з 15 червня, коли у парламенті було оголошено, що більш як 150 народних депутатів склали свої повноваження, ВР не має може проводити пленарні засідання, тобто є неповноважною. М.ОНІЩУК пояснив, що ухвалені народними депутатами від коаліції будь-які рішення є неправомірними. “Чинне законодавство не уповноважує збори народних депутатів ухвалювати рішення, що тягнуть за собою правові наслідки”, - сказав М.ОНІЩУК.

Відео дня

“Чиє б прізвище не було названо сьогодні в якості кандидата на якусь посаду в парламенті – це не несе жодного правого навантаження, окрім публічної інформації, яка поширюється зі зборів народних депутатів”, - додав М.ОНІЩУК.

Він нагадав, що 16 червня Київський апеляційний адміністративний суд відмовив Партії промисловців і підприємців України в розгляді апеляційної скарги на рішення Печерського райсуду, що означає визнання законним «обнуління списків» з’їздом блоку «Наша Україна».

«Це означає, що указ Президента про призначення дострокових виборів на 30 вересня отримав додаткові юридичні підтвердження стосовно неповноважності ВР, оскільки зараз стало остаточно відомо, що не існує можливості поновити конституційний склад парламенту, принаймні за рахунок кандидатів в народні депутати від ПППУ», - сказав М.ОНІЩУК.

Він переконаний, що в ситуації, коли більш як 151 народний депутат склав свої повноваження, ВР має припинити свою діяльність у пленарному режимі. За словами М.ОНІЩУКА, зараз слід провести дострокові парламентські вибори, і в такий спосіб поновити конституційність парламенту.

Як повідомляв УНІАН, 2 червня міжпартійні з’їзди блоку “Наша Україна” та Блоку Юлії Тимошенко ухвалили рішення про дострокове припинення повноважень народних депутатів, обраних від цих блоків.

15 червня у ВР було зачитано останні 50 заяв народних депутатів про вихід з фракцій Блоку Юлії Тимошенко і «Наша Україна». Таким чином, разом із раніше оголошеними у сесійній залі заявами, зачитано 155 заяв народних депутатів про вихід із фракцій, що тягне за собою складення цими депутатами повноважень.

1 червня ПППУ заявила, що не збирається давати згоду „обнулення” виборчого списку блоку «Наша Україна» на виборах 26 березня 2006 року і відстоюватиме свої інтереси в суді.

Печерський райсуд Києва за скаргою ПППУ визнав законним виключення із списку блоку "Наша Україна" всіх кандидатів у народні депутати, які не були обрані за результатами виборів у березні 2006 року.

У суботу, 16 червня, Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив рішення Печерського суду і відмовив ПППУ в розгляді апеляційної скарги