КОМПЛЕКС "ДНІПРОВСЬКІ ВЕЖІ" БУДЕ ЗДАНО У СТРОК

Учасники: генеральний директор ТОВ "Етьен-вест" Федір Горшковський; директор з будівництва ТОВ "Етьен-вест" Олександр Левицький; начальник Управління розквартирування та капбудівництва ГУВВ МВС України Станіслав Пілецький; президент Асоціації приватних інвесторів комплексу "Дніпровські вежі" Тетяна Шальман.

 Новий власник ТОВ "Етьен-вест" заявляє, що комплекс з 6 самих високих у Києві 34-поверхових будинків "Дніпровські вежі" буде добудовано до кінця наступного року, а вже в цьому році планується здати перші 2 багатоповерхівки. Активізувати роботи дозволив той факт, що вдалося знайти джерела фінансування.

Відео дня

 Замовником будівництва комплексу "Дніпровські вежі" за адресою пр-кт генерала Ватутіна, 9, є Головне управління  внутрішніх військ МВС України у відповідності до комплексної Програми забезпечення житлом військовослужбовців та членов їх родин.

 З початку будівництва у 1999 році генеральним підрядником була будівельна компанія "УкрАзіяБуд". Активне будівництво розпочалося у грудні 2000 року.  Графік передбачав будівництво 3 поверхів на місяць. Прийняти перших мешканців планувалося ще у 2001 році. Але з"явилися перешкоди...

 Спочатку постала проблема із затвердженням проекту – виникла дискусія навколо доцільності спорудження у Києві таких високих будівель, адже нормативної бази, яка б це регламентувала, не було (як немає її і зараз). Головна будівельна установа країни – на той час Держбуд України – надав своє схвалення тільки у 2002 році. Як тоді казали, не обійшлося без втручання з боку майбутніх новоселів у погонах. Держбуд назвав будівництво експериментальним та переклав усю відповідальність на замовника та підрядників.

 1 січня 2003 року виникла ще одна проблема – було припинено дію пункту 22.3 Закону України "Про податок на прибуток" та фінансування будівництва з бюджету. Не дивлячись на це, замовники та генпідрядник вирішили проект все одно добудувати. Керівництво компанії "УкрАзіяБуд" прийняло рішення виступити соінвестором проекту. Квартири у комплексі "Дніпровські вежі" було поділено між МВС та будівельною корпорацією. Однак, через деякий час корпорація-велетень зникла. Будівництво фактично зупинилося...

 15 березня 2006 года, згідно із Договором між ГУ ВВ МВС України та будівельною компанією "УкрАзіаБуд", яка повністю відмовилась від фінансування проекту і знаходиться у стані банкротства, функції замовника для завершення будівництва "Дніпровських веж" було передано компанії "Етьен-вест". Остання залучила нового генерального підрядника ТОВ "Чиста вода М".

 Більше року пішло на перемовини та судові суперечки між компаніями. За цей час хвилювання серед приватних інвесторів, які вклали гроші у "Вежі", досягло свого апогею. Жодна з компаній досі не надала документів, щоб майбутні мешканці змогли перевірити себе у списках. Багато хто бояться, щоб не повторилася ситуація із "Еліта-центром". Більшість вирішили із допомогою суда підтвердити свої права на власність.

 Керівництво ТОВ "Етьен-вест" запевняє, що всі зобов"язання будуть виконані, комплекс буде збудовано за півтора роки, зокрема, завдяки тому, що вдалося залучити кошти з приходом нових засновників. Створено реєстр власників житла.

 За словами генерального директора ТОВ "Етьен-вест" Федора Горшковського, з початку з урахуванням бюджетного фінансування та грошей приватних осіб, які завдяки авторитету генерального замовника придбали квартири на загальну суму 86 млн. грн., бюджет "Дніпровських веж" мав складати 210 млн. грн. Однак, за такі кошти комплекс було би збудовано всього на 75%. Зараз він готовий на 45%. Таким чином, в бюджеті хмарочосів не вистачає 80 млн. грн, а з урахуванням інфляції на сьогодня – цей показник зростає до 170 млн. грн.

 Директор з будівництва ТОВ "Етьен-вест" Олександр Левицький повідомив, що робота на об"єктах буде вестися у 3 зміни, працюватимуть кілька сотень будівельників. Він особливо відмітив, що кожен з хмарочосів будується за надсучасними технологіями, зокрема - з енергозбереження.

 Начальник Управління розквартирування та капбудівництва ГУВВ МВС України Станіслав Пилецький запевняє, що головний замовник постійно контролюватиме хід будівництва. Так, військові присутні на всіх нарадах будівельників.

 За словами заступника голови Асоціації приватних інвесторів та власників комплексу "Дніпровські вежі" Тетяни Шальман, "у об"єкт з шести багатоповерхівок, який береться добудувати "Етьен-вест", вкладено кошти приватних інвесторів. Задача Асоціації приватних інвесторів та власників – захистити права та інтереси кожного приватного інвестора, не допустити незаконих дій".