Громадська організація “Міжнародний центр батьківства” ініціює встановлення в Україні свята “День Батька”.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив керівник центру Олександр МАРЧЕНКО.

За його словами, метою цієї ініціативи є пропагування свідомих, відповідальних та зацікавлених взаємин батька зі своїми дітьми, наслідування поколінь та шанування батька, активної участі чоловіка у виховному процесі в тандемі з мамою своїх дітей і любові до неї.

Відео дня

О.МАРЧЕНКО наголосив, що причина, з якої розпочато ініціативу, полягає у кризі чоловічої статі в Україні, про наявність якої все більше говорять соціологи та психологи. “Міжнародний центр батьківства” наголошує на тому, що найбільше криза чоловічої статі в Україні проявляється у кризі чоловіка як батька.

За словами О.МАРЧЕНКА, ознаками такої кризи є те, що багато чоловіків схильні применшувати значущість своєї ролі як батька, багатьом довелось відмовитись від ролі впливового батька, при чому дехто це зробив за власним бажанням. Він зазначив, що, безперечно, фінансові труднощі не допомагають становленню повноцінного батьківства, змушуючи чоловіків працювати більше та тяжче, сподіваючись на вирішення побутових проблем. Алкоголізм, наркоманія та сексуальна розпуста також стали вагомими факторами, що нищать чоловіків не тільки фізично, але й морально як батьків, зауважив О.МАРЧЕНКО. Однак, на думку керівника центру, існують більш глибокі причини втрати значимості ролі чоловіка як батька, а саме: втрата погляду в майбутнє, зміна пріоритетів, втрата відчуття обов’язку та відданості, загублене відчуття себе як частки суспільства.

Водночас, за словами О.МАРЧЕНКА, досвід центру свідчить, що, незважаючи ні на що, багато чоловіків, зокрема українських, цінують свою роль як батька та мають бажання бути добрими батьками. “Ми не вважаємо, що нам та нашим дітям обов’язково потрібен “ідеальний батько”, просто ми бажаємо бути добрим батьком своїм дітям”, – заявив О.МАРЧЕНКО.

Стисло “модель доброго батька” центр визначає чотирма твердженнями: добрий батько є відповідальним за збереження життя зачатої ним дитини; добрий батько бере активну участь у виховному процесі дитини разом із мамою, добрий батько несе відповідальність за матеріальне забезпечення своєї родини, але в такий спосіб, щоб робота не руйнувала здорові стосунки у родині; добрий батько відповідальний за духовне виховання, він передає через особистий приклад морально-етичні норми своїм дітям.

О.МАРЧЕНКО додав, що зараз у 40 містах та селах триває збір 100 тис. підписів під зверненням до Президента на підтримку встановлення “Дня Батька”, також триває співпраця з державними установами, громадським та релігійними організаціями щодо реалізації цієї ініціативи.