Адвокати 3 осіб, затриманих у квітні 2007 року за підозрою у вбивстві директора Дніпропетровського ринку "Озерка" та у розстрілі джипу під Києвом, заявляють про застосування щодо їх підзахисних недозволених методів ведення дізнання та досудового слідства, зокрема – катування та шалений психологічний тиск.

 Адвокат Ровшанбек Розметов, який захищає затриманого 11 квітня 2007 року у м.Запоріжжя громадянина України Едуарда Миколайовича Фурмана, заявив: "До затриманих, підозрюваних у вчиненні злочину, з боку працівників правоохоронних органів застосовуються недозволені методи ведення дізнання та досудового слідства, а саме: підсовування наркотичних речовин для затримання, катування затриманих із застосуванням електричного струму, противогазом із перекриттям повітря, нанесення тілесних ушкоджень, а про психологічний тиск не варто і казати. Захисникам перешкоджають у виконанні ними своїх обов`язків по захисту прав та представленню інтересів. Всі ці методи та засоби використовуються правоохоронними органами з метою отримання зізнання у вчиненні злочину або отримання інформації щодо інших особ".

 Адвоката Розметова тільки один раз допустили до його підзахисного, після чого повідомили, що Е.Фурман відмовився від його послуг щодо захисту його прав та законних інтересів на досудовому слідстві. Адвокат вважає, що його підзахисний самостійно не міг прийняти рішення про відмову від захисника, найнятого його родиною, на користь захисника, якого пропонує слідство.

Відео дня

 Р.Розметов припускає, що "до Фурмана Е.М. застосовуються незаконні методи досудового слідства, а саме: психологічний та фізичний тиск, психотропні речовини, використовується стосовно нього гіпноз".

 "Із-за утримання його в ІТУ Броварського РВ ГУ МВС України в Київської області до Фурмана Е.М. безконтрольно мають доступ представники всіх структур правоохоронних органів", - говорить Р.Розметов.

 У заяві Е.Фурмана, яку його адвокат зміг отримати під час єдиного побачення 24 квітня, затриманий повідомив, що після затримання із м.Запоріжжя від був доставлений у м.Дніпропетровськ і цілу ніч чотирма представниками правоохоронних органів був підданий катуванню із застосуванням електричного струму, противогазом із перекриттям повітря, нанесенням тілесних ушкоджень. Метою зазначених представників правоохоронних органів було те, щоб він зізнався у вбивстві директора Дніпропетровського ринку "Озерка" Воробйова та у розстрілі джипу під Києвом. Під час катування Е.Фурман декілька разів втрачав свідомість. Після цього 12 квітня він був доставлений у м.Київ. Він також повідомив у заяві, що  у Києві в нього знайшли пакунок з "травкою", яку було вилучено в нього в присутності понятих.

 У цій справі арештовані ще два друга Е.Фурмана – Євген Олександрович Єрьоменко та Максим Вікторович Пугачов. Їх адвокати – Сергій Трофімов та  Гідаят Алієв відповідно – також заявляють, що до підзахисних їх не допустили у зв`язку з начебто їх відмовою від їх послуг. "Можна тільки здогадуватись, які "заходи" застосовуються до Єрьоменка та Пугачова, якщо, не бачивши найнятих родинами адвокатів, вони відмовляються від їх послуг. В якому фізичному та психологічному стані знаходяться арештовані Єрьоменко та Пугачов, їх родичам вже півтора місяці невідомо", - заявляє адвокат Г.Алієв.

 "Перешкоджання у вільному виборі захисника є прямим порушенням конституційних прав затриманних", –заявляє адвокат С.Трофімов.

 Адвокати звернулися до прокурора Київської області Юрія Гайсинського із скаргами-заявами на дії слідчого з особливо важливих справ прокуратури Київської області М.Корнелюка. Члени родин затриманих та захисники звернулися також до Президента України, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, не маючі надію на об"єктивний розгляд їх скарг та заяв органами прокуратури.

 Служба з питань звернень громадян Секретаріату Президента України у відповідь на звернення дружини Фурман Е.М. щодо неправомірних дій правоохоронних органів повідомила, що на підставі ст.7 ч. 3 Закону України «Про звернення громадян» направила на розгляд до Генеральної Прокуратури України з проханням повідомити заявника та Секретаріат Президента України.

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради з прав людини у своїй відповіді повідомляє, что "діяльність Уповноваженого лише доповнює існуючи засоби захисту конституційних прав и свобод людини і громадянина, не відміняє їх та не тягне перегляду компетенції державних органів, які забезпечують захист і поновлення порушених прав і свобод. Зважаючи на наведені у звереннні повідомлення та відповідно  до п.3 ч.3 ст.17 зазначеного Закону до їх перевірки та вжиття передбачених законом заходів залучено Генеральну Прокуратуру України та МВС України з проханням повідомити Вас про результати розгляду і прийняте рішення".

На думку адвокатів, Уповноважений Верховної Ради з прав людини не повною мірою використовує надані законом йому права.

"Залишається відкритим риторичне питання - до яких органів державної влади ще звертатись в таких випадках для своєчасного реагування на безчинство представників правоохоронних органів? Така доля може спідкати будь-кого з нас", - вважає Р.Розметов.

 

Довідка

 Всі затримані народилися у Луганській області. Вони є вихованцями дитячого спортивного інтернату. Е.Фурман та Є.Єрьоменко закінчили Дніпропетровський інститут фізкультури та спорту. Всі вони – спортсмени-борці. Всі одружені. Сину Е.Фурмана – 2 роки, у Є.Єрьоменка – син 1,5 років, у Пугачова – син 4 років та донька, яка тільки що народилася.

 Е.Фурман звинувачується за ч.5 ст. 27, п.1.ч.2 ст. 115 КК України у "сприянні у вчиненні навмисного вбивства двох та більше осіб".

 Ровшанбек Розметов 4 роки прорацював слідчим одного з районих управлінь внутрішніх справ м.Києва. З 1999 по 2001 роки – юрист,  з 2001 р. - адвокат у приватній практиці. У 2002-2003 рр. довів до виправдального вироку справу за звинуваченням у службовому злочині та відмиванні коштів заступника голови правління банку "Андріївський". Зараз захищає інтереси Генадія Абрамчука – колишнього командиру "Беркута", героя "помаранчевої революції", який у листопаді 2004 року першим у виступив на 5-му каналі закликав міліціонерів не виконувати злочинних наказів керівників. Зараз також разом із адвокатами Трофімовим і Алієвим захищає так званих "нових оборотнів" – колишніх співробітників Деснянського РУ МВС м.Києва.

 Сергій Трофімов у 2001-2003 роках працював у апараті Верховної Ради України в управлінні законодавчого забезпечення діяльності правоохоронних органів.

 Гідаят Алієв – колишній слідчий одного з районих управлінь внутрішніх справ м.Києва.