Достовірний реєстр виборців може бути створено до січня-лютого 2008 року.

Таку думку на прес-конференції в УНІАН висловив народний депутат V скликання Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ.

«У повному обсягу закон про державний реєстр виборців набуває чинності 1 жовтня, а вибори призначені на 30 вересня. На січень-лютий наступного року можна говорити про достовірну базу даних реєстру, якщо на той час будуть виконані всі організаційні заходи і буде створена відповідна матеріально-технічна база», - сказав Ю.КЛЮЧКОВСЬКИЙ.

Відео дня

Він нагадав, що до 1 жовтня мають бути проведені підготовчі роботи зі створення матеріально-технічної бази – комп`ютери, лінії зв`язку і програмне забезпечення. «При цьому я хотів би наголосити, що програмне забезпечення необхідне не тільки для діяльності реєстру, але і для його захисту від зовнішнього втручання. І лише після цього можна буде здійснювати заповнення бази інформацією, а потім повинна пройти повна перевірка, уточнення даних реєстру», - пояснив він.

Ю.КЛЮЧКОВСЬКИЙ відзначив, що уточнення даних виборців має здійснюватися як за допомогою компетентних органів, так і самих виборців. «Тільки після уточнення, яке може зайняти 2-3 місяці, можна буде стверджувати, що реєстр готовий. До цього часу говорити про достовірність бази було б дещо самовпевнено», - сказав він.

Крім того, він також повідомив, що Венеціанська комісія на засіданні 1-2 червня назвала амбітним закон про державний реєстр виборців. «Оцінка Венеціанської комісії цього закону в цілому позитивна. Комісія відзначила амбітний характер цього закону, спрямованого на вирішення старої української проблеми – якості списків виборців», - сказав Ю.КЛЮЧКОВСЬКИЙ.

Разом з тим, за його словами, Венеціанська комісія заявила про неприпустимість принесення «достовірності і точності реєстру в жертву швидкому ухваленню і вступу в силу відповідного закону».