"Влада Білої Церкви використовує референдум для боротьби із інвестиційним проектом, який потрібен місту та області"

Учасники прес-конференції:

1. Бугайчук Костянтин Васильович -- голова координаційної ради об"єднань політичних партій і громадських організацій м. Біла Церква.

Відео дня

2. Бут Юрій Олександрович -- голова Київського обласного Комітету виборців України.

3. Литвин Вадим Валентинович -- Голова фракції "Нашої України" Київської обласної ради.

27 травня 2007 року в місті Біла Церква міська рада ініціювала проведення місцевого референдуму щодо ставлення громадян міста до планів спорудження міні-металургійного заводу. В ході референдуму місцевим мешканцям пропонується відповісти на питання, чи підтримують вони ідею будівництва заводу і чи вважають вони, що це підприємство зашкодить екології регіону. Як вважають учасники прес-конференції, референдум готувався зі значними порушеннями з боку міської влади та націлений на те, щоб спотворити громадське ставлення до інвестиційного проекту, який є перспективним не тільки для Білої Церкви, але й для України в цілому.

Голова координаційної ради об"єднань політичних партій і громадських організацій м. Біла Церква Костянтин Бугайчук:

 13 політичних партій та 10 громадських організації Білої Церкви об`єдналися заради майбутнього, щоб покращити ситуацію у місті. За останні півтора роки ситуація у місті значно погіршилася, і однією з причин є бездіяльність міської влади по покращенню соціально-економічного становища. Скорочуються робочі місця, дороги не ремонтуються, комунальне господарство у занепаді. Молодь залишає місто, їде шукати роботу до Києва. Місто із великого промислового центру зараз перетворилося на регіон, що вже на межі із депресивним станом, що є дотаційним, із напівпрацюючою промисловістю.

 Тут з`являється інвестор, який готовий вкладати кошти не тільки у свій завод, але й допомагати місту. І влада міста тут демонструє повну необ`єктивність та просто непрофесіоналізм. Тема будівництва заводу у місті мусується вже 2 роки, вона стала дуже заполітизованою, і ми ініціювали проведення громадських слухань, причому ініциатива виходила саме від громадян. На протязі 2 місяців ми вивчали ситуацію, разом із депутатами, спеціалістами, і результатом стала рекомендація міськраді, що такий завод варто будувати, він потрібен місту, але – на умовах соціальної угоди із інвестором, його допомоги в вирішенні існуючих у Білої Церкви екологічних роблем.

 Але влада зрозуміла, що ініціатива уходить у них із рук, а що більш за все – просто хотіла вирішувати це питання у тиші своїх кабінетів, і робила все, щоб зірвати слухання. Із другої попитки ми слухання все ж таки провели, 25 березня. Зібралося 1200 людей. Депутати робили все, щоб і ці слухання зірвати, причому поводилися так, що Верховна Рада відпочиває. Але більшість учасників слухань будівництво заводу підтримали. Так ось у відповідь депутати ініціювали проведення референдуму, причому готували його із грубими порушеннями законодавства. Я сам був на сесії та можу стверджувати, що не було дотримано процедуру ініціювання референдуму, не були зібрані підписи 2/3 деутатів, голосування було простим замість пойменного.

Слід зазначити, що в цілому ми підтримуємо роведення референдуму, вважаємо, що саме громадяни Білої Церкви мають вирішувати це итання. Але ми проти того, щоб їм навязували якесь рішення.

Виникає питання – навіщо це депутатам? Ми дійшли висновку, що ось для чого. Мешканці міста ініціювали ще один референдум – про дострокове припинення повноважень депутатів міської Ради. Тож, тема заводу – це гарний привід відволікти суспільну думку від референдуму про довіру депутатам.

Голова Київського обласного Комітету виборців України Бут Юрій Олександрович:

 Комітет виборців є недержавною громадською організацією, яка стежить за процесом волевиявлення громадян під час виборів та референдумів. Тож наш прямий обов`язок – наглядати за тим, як влада реалізує процес демократії у суспільстві.

 Ми були присутні на усіх громадських слуханнях, що проводилися за даним проектом, та відмічаємо їх недемократичність, ангажованість, застосування адміністративного ресурсу.

 Відносно референдуму у Білій Церкві. Наші спостерігачі присутні на всіх виборчих дільницях, ведуть моніторинг та відмічають, що рівень підготовки до волевиявлення білоцерківчан є вкрай низьким.

 Ми були свідками того, як на одній з нарад із членами дільниць заступник міського голови разом із керівниками дільниць виставляли за двері спостерігачів та журналістів. Не допоміг навіть приїзд директора місцевої телекомпанії "Бест". Я сам був свідком того, як на виборчій дільниці у одному з вузів міста студент намагався передати агітайційну листівку проти проекта будівництва членам дільниці. Я та спостерігач втрутилися, так нам намагалися інкримінувати злочинні дії та погрожували судом.

 Я вважаю, що процес агітації використовується у маніпулятивних цілях і, саме страшне, що в цьому задіяна влада.

Голова фракції "Нашої України" Київської обласної ради Литвин Вадим Валентинович:

 Я сам ознайомився із проектом та можу стверджувати, що завод дозволить покращити екологічний стан у місті, адже за останній час у покращення екології ніхто взагалі нічого не вкладав. Тож із екологічних міркувань, "Наша Україна" у обласній раді підтримує будівництво заводу.

 Наша партія виступила ініціатором підписання соціальної угоди між компанією-інвестором та  містом Біла Церква, який передбачає витрати у сумі 240 млн. гривень. Мова йде про конкретні обєкти - дороги, школи, садки, лікарні. Але у них єдиний аргумент – ми проти.

 Ми бачимо, що це – політиканство. Мені є незрозумілою позиція міської влади, більшість якої – це фракція БЮТ. Мені незрозуміла позиція фракції БЮТ, яка тим самим фактично вставляє палки у колеса інвестору. Я маю конкретні приклади, коли за рішенням проблем інвесторів у ряді міст області відсилають до конкретних депутатів з БЮТ – до Осики, Губського, Жеваго. Тож, виявляється, інтереси конкретних депутатів переважають фактор ваги інвестиційного проекту, його значення для регіону та країни.

 Моя власна думка, це – хороший проект, який потрібен Білій Церкві та Україні в цілому.

 

 

 

Довідка.

Компанія «Євро Фінанс ЛТД» займає лідерські позиції на вітчизняному ринку збору та переробки металобрухту, а також провадить активну експортну політику. Серед підконтрольних компанії підприємств – ЗАТ «Київвтормет», ВАТ «Одесавтормет», ВАТ «Тернопільвтормет», ВАТ «Кіровоградський втормет», ЗАТ «Олександрія втормет», ВАТ «Запорізький втормет», стивідорна компанія ТОВ «Никморсервис». Компанія інвестувала 30 млн. грн.. у будівництво на території ЗАТ «Київвтормет»сучасного заводу з переробки металобрухту за технологією «shredded».

Сьогодні компанія знаходиться на етапі фінального узгодження документації масштабного інвестиційного проекту обсягом 600 млн. доларів. «Євро Фінанс ЛТД» отримало позитивну оцінку ТЕО проекту будівництва в Білоцерківському районі сталепрокатного міні-заводу потужністю біля 1,7 млн. тонн на рік. Є позитивний висновок Мінприроди. Залишилось отримати дозвіл місцевіої влади на початок робіт.

Завод буде побудовано за найсучаснішими світовими технологіями виробництва продукції та екологічної безпеки. Цей проект забезпечить білоцерківцям 5000 нових робочих місць, а також більше 400 млн. гривень щорічних відрахувань у вигляді податків до бюджетів різних рівнів. Компанією «Евро Фінанс ЛТД» було підписано соціальну угоду з виконкомом міської ради м. Біла Церква, в якій йдеться про фінансування компанією проектів соціального та культурного напрямків на загальну суму  237,5 млн. грн.