Український тижневий журнал "Корреспондент" обнародував рейтинг 50-ти найбагатших українців - усіх відомих журналу гривневих мільярдерів країни.

Як передає кореспондент УНІАН, презентацію рейтингу 50-ти найбагатших українців представив головний редактор журналу Віталій СИЧ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, за рік стан багатьох промисловців і підприємців значно зріс. Як з`ясувалося, тепер загальне багатство всіх гривневих мільярдерів країни дорівнює 64,4 млрд. дол., що більш ніж удвічі перевищує прибуткову частину держбюджету.

Відео дня

Як і раніше очолює список найбагатших українців донецький підприємець Рінат АХМЕТОВ із сумою в 15,6 млрд. грн. За рік його активи подорожчали рівно на третину.

Ще більше набули у вартості активи Віктора ПІНЧУКА - майже 90%. Такий вражаючий ривок підприємець зробив завдяки дворазовому подорожчанню свого основного активу – "Укрсоцбанку", а також майже триразовому зростанню привабливості корпорації "Інтерпайп". Аналітики зазначили, що підготовка трубних і металургійних активів В.ПІНЧУКА до IPO зробила його бізнес прозорішим.

Третє місце в рейтингу посів дніпропетровський бізмесмен Ігор КОЛОМОЙСЬКІЙ з 3,8 млрд. дол., за ним розташувався його партнер Геннадій БОГОЛЮБОВ з 3,35 млрд. дол.

Замикає першу п`ятірку найбагатших українців 33-річний Костянтин ЖЕВАГО. Одному з наймолодших вітчизняних мільярдерів вдалося за останній рік збільшити своє багатство більш ніж на 40%.

Найактивніше примножували свої капітали фінансисти. Причому, деякі - відразу вдвічі й більше. У нинішньому рейтингу 26 його учасників - або самі банкіри, або їхні активи розміщені у фінансовому секторі.

Успіх власників банків забезпечив стрімкий захід західного капіталу на фінансовий ринок України. Минулого року українські фінустанови в середньому подорожчали на 50-60%. (Для порівняння: польські і чеські банки дорожчають за рік до 20%).

50 найбагатших українців – здебільшого люди публічні. Найбільшу кількість учасників у рейтингу «Найбагатші люди України» делегували: Партія регіонів - вісім чоловік, і стільки ж - Блок Юлії Тимошенко. По одному мультимільйонеру від «Нашої України» (з капіталом 504 млн. дол.), Соціалістичної партії (2,4 млрд. дол.) та Блоку Леоніда Черновецького (404 млн. дол.).

«Впродовж кількох місяців наша редакція і залучені експерти докладали всіх зусиль, щоб цей рейтинг був максимально повним», - зазначив головний редактор журналу В.СИЧ.

Він підкреслив розуміння важливості ведення прозорого бізнесу серед вітчизняних бізнесменів, що також зростає, і досить широкий відгук, який знайшли серед них прохання журналу розкрити свої активи.

Довідка УНІАН. Щорічний рейтинг "Корреспондента" береться за основу інших оцінок статків найбагатших українців. Розрахунки для журналу проводяться фінансовими фахівцями інвестиційної компанії Dragon Capital згідно з міжнародною методикою оцінки активів на основі свіжої річної фінансової звітності підприємств, яка з`являється в березні і квітні. Аналогічною методикою користуються експерти для підготовки рейтингів журналу Forbes.

"Корреспондент" також уточнює стан активів безпосередньо в претендента на включення в рейтинг.

Перший рейтинг найбагатших людей країни був обнародуваний у журналі "Корреспондент" від 1 липня 2006 року.