Завтра на автомагістралі Київ-Одеса біля міста Біла Церква буде відкритий перший в Україні Пам`ятник загиблим байкерам.

Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН голова правління добродійного фонду «Пам`ять загиблим байкерам» Юрій ПОПОВИЧ, якого в байкерських колах називають «Магістр».

Ю.ПОПОВИЧ повідомив, що за три місяці поточного року на дорогах України загинув 61 байкер.

Відео дня

За словами Ю.ПОПОВИЧА, ідея створення пам`ятника виникла ще в 2004 році і обговорювалася всією мотогромадськістю України.

Він зазначив, що було ухвалене рішення відкрити пам`ятник 26 травня - в православний поминальний день. Очікується, що щороку байкери приїжджатимуть до пам`ятника і поминатимуть загиблих друзів. «Ми хочемо, щоб пам`ятник був тим місцем, де б могли зібратися наші душі і за життя, і після смерти»», - сказав він.

За його словами, гроші на створення пам`ятника перераховували байкери з України, Росії, Молдови, Білорусі, а також далекого зарубіжжя. Завтра всі вони приїдуть на відкриття пам`ятника, яке відбудеться о 13.00. «Ми не хотіли брати гроші у політичних партій і бізнесменів, ми хотіли поставити пам`ятник саме на кошти байкерів», - зазначив Ю.ПОПОВИЧ.

За словами байкера Ашота АРУШАНОВА («Salvador»), пам`ятник також покликаний нагадувати мотоциклістам, що не можна «літати швидше, ніж Ангел Хранитель». Пам`ятник також нагадуватиме автомобілістам, що потрібно бути більш уважними до мотоциклістів на дорогах, оскільки вони часто їх не помічають.

Автор пам`ятника, скульптор Антон МАСЛІК повідомив, що, якщо стати напроти пам`ятника, то він нагадуватиме хрест.

Пам`ятник є круглою бетонною опорою заввишки 11,5 м. На позначці 7,5 м змонтована бронзова скульптура байкера (хлопця), що летить на мотоциклі. Вага скульптури - 1000 кг, ширина - 4 м, масштаб 1:1,5. На вершині стовпа встановлений невеликий хрест. Художнього напису не передбачається, але біля підніжжя опори кожен може фломайстером написати ім`я свого загиблого друга-байкера. Вартість пам`ятника - 40 тис. доларів.

Пам`ятник стоятиме на 79-у км автомагістралі Київ-Одеса в районі м. Біла Церква, біля поста ДАІ.