Спілка громадських організацій “Всеукраїнська асоціація захисту права пацієнтів” Здоров’я нації”, Української медико-правова асоціація і Всеукраїнське лікарське товариство висловлюються за необхідність вдосконалення законодавства в галузі охорони здоров’я.

Як зазначила на прес-конференції в УНІАН голова спілки захисту прав пацієнтів, віце-президент міжнародної діабетичної федерації Валентина ОЧЕРЕТЕНКО, практична реалізація права на охорону здоров’я ускладнюється неефективною системою охорони здоров’я, недостатнім фінансуванням та низьким рівнем культури населення стосовно ставлення до свого здоров’я. ”Як наслідок бачимо в нашій країні сумну картину демографічної ситуації - тільки за роки незалежності ми втратили 10% населення”,- зазначила вона. Президент української медико-правової асоціації Радмила ГРЕВЦОВА у свою чергу зауважила, що є багато проблем з чинним законодавством в галузі охорони здоров’я, зокрема, існує агато суперечностей. “До цього часу не існує законодавчого визначення таких принципових понять як медична послуга, лікарська помилка”,- сказала вона.

Р.ГРЕВЦОВА вважає, що, окрім вдосконалення законодавства, необхідно приділяти увагу правовій освіті. “У нас є чимало законів, про які не знають ні пацієнти, ні навіть лікарі”,- зазначила вона. Р.ГРЕВЦОВА також наголосила, що, як практикуючому адвокату, їй доводиться надавати правову допомогу поважним лікувальним закладам, в яких існує дуже поверхове уявлення про те, яке законодавство регламентує їх діяльність, права та обов’язки.

Відео дня

У свою чергу професор Дмитро КАРАМИШЕВ вважає, що на сьогодні існує дві головні проблеми в сфері охорони здоров’я - недостатнє законодавче і нормативно-правове забезпечення охорони здоров’я та недосконалість ресурсу інвестиційної бази системи охорони здоров’я. На його думку, необхідно розробляти нові системні документи, оскільки основи законодавства від 1992 року вже морально застаріли, а концепція розвитку охорони здоров’я, виписана 2000 року, потребує вдосконалення. “Треба шукати альтернативні способи забезпечення галузі, тобто альтернативні шляхи фінансування, мається на увазі запровадження системи загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування”,- зазначив він.

Відповідаючи на запитання щодо стану медичної преси в Україні, В.ОЧЕРЕТЕНКО охарактеризувала його як негативний. “Сьогодні ми здебільшого маємо інформацію, яку розповсюджують фармацевтичні виробники”, - додала вона.