Народний депутат V скликання Микола ОНІЩУК (фракція “Наша Україна”) заявляє, що сьогоднішнє рішення Конституційного Суду про неконституційність призначення Президентом голів судів та їхніх заступників ухвалене неповноважним складом суду.

Про це М.ОНІЩУК сказав на прес-конференції в УНІАН.

“Є вагомі підстави вважати, що рішення КС прийнято неповноважним складом суду, а це означає, що, за умови встановлення цієї обставини в офіційному порядку, таке рішення КС не буде створювати відповідних правових наслідків як це передбачено законом про КС”, - сказав М.ОНІЩУК.

Відео дня

Він нагадав, що Президент звільнив з посад суддів КС Валерія ПШЕНИЧНОГО, Сюзанну СТАНІК та Володимира ІВАЩЕНКА. М.ОНІЩУК зазначив, що ці судді не звернулися у встановленому законом порядку з проханням захистити їхні права до судів в межах їх юрисдикції, як це передбачено процесуальними законами та рішенням КС.

“Відтак, це означає, що дія указу Президента стосовно звільнення цих суддів з посад не зупинена, він є чинним і за умов, якщо буде встановлено, що вказані судді брали участь в голосуванні вказаного рішення, і це безпосередньо буде впливати на кворум при його прийнятті, то таке рішення КС не буде створювати правових наслідків”, - сказав М.ОНІЩУК, додавши, що і це буде перший прецедент в історії незалежної України, коли були допущені процедурні порушення такого характеру, які потягнуть за собою неправомочність рішення КС.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні Конституційний Суд України визнав неконституційним призначення Президентом голів судів та їхніх заступників.

Коментуючи це рішення КС, заступник глави Секретаріату Президента Ігор ПУКШИН повідомив, що це рішення ухвалено КС з порушенням процесуальних процедур, оскільки одна особа у складі суду не є членом КС. «У складі суду є особа, яка звільнена з посади судді КС, - СТАНІК Сюзанна Романівна», - підкреслив він, додавши, що решта звільнених суддів не брала участі в ухваленні цього рішення.

І.ПУКШИН також зазначив, що відповідно до закону про Конституційний Суд, для ухвалення рішення потрібно мінімум 10 суддів, а в даному випадку якраз десятим суддею була С.СТАНІК, яку звільнено.

За його словами, відповідно до цього ж закону, рішення КС має бути підписані усіма суддями КС, а воно не було підписано суддею КС Віктором ШИШКІНИМ, який перебуває на лікарняному.