Жінки-народні депутати вважають, що сімейною політикою в Україні має займатися не міністр, а мінімум віце-прем’єр.

Про це заявила сьогодні в УНІАН народний депутат п’ятого скликання Ксенія ЛЯПІНА під час прес-конференції на тему: “Права дітей в Україні. Охорона материнства та дитинства”.

“Хочу сказати, що, маючи Міністерство сім’ї, молоді та спорту, ми маємо багато спорту професійного і зовсім не маємо уваги власне до сім’ї, бо це зовсім інша тема. Так, нам потрібні спортивні майданчики, спортивний відпочинок, але, по-перше, потрібна політика відносно сім’ї. А це зовсім інша політика, ніж відносно професійного спорту. Я переконана, що якщо ми хочемо мати справжню, нормальну політику відносно сім’ї, то маємо її підняти на рівень як мінімум гуманітарного віце-прем’єра, а не на рівень комітету чи міністерства, яке буде маргіналізовано в якомусь своєму вузькому колі”, - сказала К.ЛЯПІНА.

Відео дня

Вона також підкреслила, що це має бути “крос”-політика, яка повинна відображатися в фінансовій політиці, трудовій політиці та політиці інформатизаційній, тобто популяризації сім’ї. “Як тільки ми ці три складові поєднаємо на високому рівні, ми зможемо сказати, що Україна зробить серйозний крок, щоб стати європейською країною в сенсі розуміння значення дитини і сім’ї”, - зазначила народний депутат.

За словами К.ЛЯПІНОЇ, сьогодні в Україні проблема низької народжуваності дітей має два головні аспекти. Перший – це здоров’я нації, зокрема, через наслідки Чорнобильської катастрофи спостерігається тенденція, коли все більше молодих жінок не можуть мати дітей. Другий – економічний аспект і невпевненість в майбутньому, що призводить до все пізніх родів, що у свою чергу зменшує можливість народити більше дітей. Крім цього, зазначила народний депутат, є ще третій аспект – соціальний, тобто зараз вважається, що якщо жінка народила дитину, то вона має відмовитись від своєї справи, бізнесу. На думку К.ЛЯПІНОЇ, в цьому плані держава повинна сприяти подоланню цього стереотипу.

Окремо вона зупинилась на проблемах дітей, позбавлених батьківського піклування. К.ЛЯПІНА переконана, що одним з основних шляхів вирішення проблеми дітей-сиріт є популяризація усиновлення. “Людина, яка має середній і більше достаток, повинна розуміти, не тільки треба купити “Бентлі”, а обов’язково усиновити дітей”, - зазначила вона. Крім того, держава має удосконалити процедуру усиновлення, зробити її прозорою і зрозумілою, а до того ж забезпечити всіх бажаючих повністю доступною інформацію, для чого мають бути складені реєстри дітей, які потребують захисту, та реєстри людей, які можуть і хочуть їх всиновити.

У свою чергу, присутня на прес-конференції народний депутат Ольга ГЕРАСИМ’ЮК зазначила, що держава має більше уваги приділяти фінансуванню та створенню будинків сімейного типу. Вона розповіла, що 45 млн. грн., тобто 60% коштів, передбачених у держбюджеті-2006 на фінансування соціально-незахищених дітей, не були використані. Крім того, 4,5 млн. грн. коштів, які були виділені Міністерству сім’ї, молоді та спорту, за її даними, також не були використанні.

Народний депутат Лілія ГРИГОРОВИЧ зазначила, що для стимулювання народжуваності необхідно матеріально заохочувати жінок не тільки до народження першої дитини, але й до народження другої і третьої. Для цього пропонується розглянути пропозицію при народженні другої дитини виплачувати допомогу вже не 8 тис. грн, а 15 тис. грн, при народженні третьої – 25 тис. грн.