Союз орендарів і підприємців України (САПУ) зазначає необхідність створення Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України за двопалатним принципом.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив президент САПУ Віктор ХМІЛЕВСЬКИЙ.

За його словами, в останні місяці роботи Рада підприємців при КМУ займалася швидше не проблемами підприємців, а політичним протистоянням всередині Ради.

Відео дня

«Робота останнього складу Ради більше нагадувала політичну тусовку, - сказав В.ХМІЛЕВСЬКИЙ. – Було багато популізму, було багато практичної політичної мотивації в ухваленні тих або інших рішень».

Він вважає, що переплетення політики й бізнесу завдає останньому величезної шкоди.

«Неприпустимо, коли такі інституції громадянського суспільства, як громадське об`єднання підприємців, громадське об`єднання працедавців, діють як політично заангажовані структури в певних політичних командах, - сказав В.ХМІЛЕВСЬКИЙ. - Українському бізнесу необхідні цивілізовані класичні основи ведення діалогу, які б забезпечили вплив на регулятивні рішення влади, які б мотивували підприємців піднімати соціальні гарантії для найнятих робітників, брати на себе відповідальність за наповнення бюджетів усіх рівнів».

Він вважає, що Рада в своїй роботі часто відстоювала олігархічні інтереси. «Дуже багато в складі Ради було олігархічного капіталу, також дуже важко було ввійти до складу Ради», - зазначив В.ХМІЛЕВСЬКИЙ.

У той же час він підкреслив, що, не зважаючи на всі недоліки, Рада «дуже активно актуалізувала проблему бізнес-діяльності в Україні». «Були використані механізми, які залучили до роботи Ради велику кількість громадян, й не тільки підприємців», - підкреслив В.ХМІЛЕВСЬКИЙ.

На його думку, ліквідація Ради підприємців при КМУ - «черговий етап діалогу бізнесу й влади, і на цьому етапі цей діалог почав набувати активного політичного забарвлення».

В.ХМІЛЕВСЬКИЙ також повідомив, що в САПУ впевнені, що при КМУ необхідно створити Раду підприємців, але цього разу формувати її необхідно за двопалатним принципом. Так, верхня палата (палата лідерів) матиме вирішальний голос і повинна складатися з представників всеукраїнських громадських об`єднань підприємців і бізнес-асоціацій. Нижня палата, з правом дорадчого голосу, включатиме вчених, аналітиків, консультантів, а також представників науково-технічних центрів і академічних інститутів.

У САПУ впевнені, що створення Ради за двопалатним принципом допоможе відновити неполітизований діалог бізнесу й влади, створити конституціональні основи для формування соціально відповідального бізнесу.

Довідка УНІАН. Рада підприємців при Кабінеті Міністрів України була ліквідована рішенням КМУ в середині грудня 2006 року