21 травня до Києва приїде відомий в усій Європі піаніст, народний артист республіки Грузія, творець цілої школи піаністів, один з найбільш досвідчених виконавців Тенгіз Аміреджибі.

Це перший за останні 30 років візит великого маестро фортепіанної музики до України.

23 травня в приміщенні Національної Філармонії України в 12.00 відбудеться прес-конференція, присвячена приїзду великого маестро.

Відео дня

В рамках візиту Тенгіза Аміреджибі відбудеться майстер-клас гри на фортепіано. Він відбудеться 24 травня в приміщенні Національної музичної академії України (консерваторії). Українські піаністи мають унікальну можливість відвідати майстер-клас маестро фортепіанної музики, де зможуть навчитися деяким прийомам виконавської майстерності і насолодитися віртуозною грою.

Тенгіз Аміреджибі привезе до України своїх учнів – молодих піаністів Грузії, які виступлять на святковому концерті, присвяченому Дню відновлення Державної Незалежності Грузії. Концерт відбудеться 25 травня в Національній філармонії України. У нім візьмуть участь молоді піаністи з України і Грузії. Під час концерту відбудеться унікальний виступ – виконання твору Й.Баха на 4 фортепіано одночасно.

Інформація про Тенгізе Аміреджибі

Народний артист Грузії, Лауреат Державної премії, володар Ордена Честі, зав.кафедрой спеціального фортепіано Тбіліської Державної Консерваторії ім. В.Сараджішвілі. Творець цілої школи піаністів. Піаніст і педагог, який має дар гармонійно сполучати стародавню культуру і сучасне виконавське мистецтво. Благородна манера виконання, тонкий художній смак, артистичний темперамент дозволили Т.Аміреджибі завоювати велику популярність серед любителів музики. Виняткова техніка поєднується з глибокою проникливістю.

Вельми значущі заслуги піаніста в справі просування сучасної музики і, зокрема, грузинської. Він є першим виконавцем цілого ряду великих творів грузинських композиторів. Велике місце в репертуарі займають твори  Шопена. У виконанні його музики привабливі риси виконавської майстерності Т.Аміреджибі розкриваються найбільш рельєфно і яскраво.

Народився в 1927 р. в Тбілісі. Грі на фортепіано став навчатися в так званій «групі обдарованих дітей» при Тбіліській консерваторії під керівництвом відомого музиканта і професора Ганни Тулашвілі. З 8-ми літнього (!!!) віку виступав з сольними програмами, а також у супроводі Симфонічного оркестру Грузії. Вже тоді виступи юного піаніста привертали увагу своєю емоційністю і артистизмом.

У 1945 р. поступив в Московську Державну Консерваторію імені Чайковського, де вчився в класах найбільших радянських музикантів-піаністів – професорів К.Ігумнова і Л.Оборіна. Після закінчення консерваторії успішно концертував в кращих залах Москви, Ленінграда, інших міст колишнього СРСР. Т. Аміреджібі представляв виконавське мистецтво Грузії в США, Канаді, Германії, Польщі, Югославії. У Франції (Париж) знятий відео фільм «Грає Т. Аміреджібі». У широкому репертуарі піаніста особливе місце займають твори Ф. Шопена. 

Значні досягнення Т. Аміреджибі в педагогічній діяльності. Багато учнів його класу завоювали звання лауреатів різних міжнародних конкурсів і успішно працюють як виконавцями, так і педагогами вищих музичних закладів. Такі його вихованці, як ректор Тбіліської Державної Консерваторії, народна артистка Грузії професор М. Доїджашвілі; професор Національної Консерваторії  Бостона А. Корсантія; професор Академії Музики і Театру М. Надірадзе (Глазго); піаністка Е. Болквадзе (Париж);  професор Т. Гуревич (США); студентка Х. Буніатишвілі є володарями перших і других премій найавторитетніших міжнародних конкурсів піаністів.