20 травня, у Всесвітній День пам’яті людей, які померли від СНІД, Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, спільно з МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» проведуть у 44 містах країни сьому щорічну акцію пом’яті померлих від інфекції. Цього року акція пройде під гаслом «Згадай моє ім’я».

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив заступник голови Координаційної ради ВБО “Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД” Дмитро ШЕРЕМБЕЙ.

Мета акції – не тільки вшанувати пам’ять людей, які померли від СНІД, а й привернути увагу суспільства до проблем поширення епідемії ВІЛ/СНІД, дискримінації та порушення прав ВІЛ-позитивних людей в Україні.

Відео дня

У рамках акції 20 травня регіональні представництва, обласні відділення та ініціативні групи Мережі проведуть різноманітні заходи в пам’ять людей, життя яких забрала епідемія: прес-конференції, концерти, свічкові ходи, панахиди, експозиції пам’ятних полотен – квітів. Важливою складовою акції буде інформаційно-просвітницька робота з метою профілактики ВІЛ/СНІД, розповсюдження інформаційних матеріалів серед населення.

Зокрема, в Києві у цей день об 11.00, ВБО «Всеукраїнська Мережа ЛЖВ» спільно з партнерськими організаціями проведуть церемонію біля меморіалу «Червона стрічка» (вул. Січневого повстання, 23) з молебнем. Після меморіальної церемонії з 12.30 до 16.00 у парку Шевченка Київський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді разом з ВБО «Всеукраїнська Мережа ЛЖВ» проводять акцію «Згадай моє ім’я!», в рамках якої буде проводитись інформаційний ярмарок, виступ творчих колективів, виставка квітів, запуск кульок з іменами людей, померлих від СНІД.

Присутній на прес-конференції виконавчий директор МБФ “Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні” Андрій КЛЕПІКОВ зазначив, що сьогодні Україна займає одне з перших місць в Європі за темпами поширення ВІЛ/СНІД. Водночас завдяки лікувальним програмам охоплюється все більше число людей з ВІЛ-інфекцією, але при цьому люди від СНІДу все ж помирають. В нашій країні, за його даними, лікується 5 тис. 544 ВІЛ-позитивних пацієнтів, із них 74%, а саме 4 тис. 121 пацієнт – за рахунок ліків, які надає міжнародний Альянс. Він зазначив також, що завдяки лікуванню спостерігається тенденція зменшення приросту смертності від СНІДу. Так, в 2005 р. він становив 23%, в 2006 р – 6%. “Це означає, що ліки роблять реальну користь для людей”, - наголосив А.КЛЕПІКОВ.

Водночас на прес-конференції були висловлені різні думки щодо застосування програми замісної терапії у боротьбі з епідемією ВІЛ/СНІД. На переконання А.КЛЕПІКОВА, більшість людей помирають через інфекцію чи хвороби, що її супроводжують, бо в країні бракує саме замісної терапії для ВІЛ-позитивних споживачів ін’єкційних наркотиків. У свою чергу заступник міністра охорони здоров’я у зв’язках з Верховною Радою України та іншими органами державної влади Валерій ІВАСЮК принципово не погодився з цим твердженням. Він підкреслив, що фізична та психічна залежність від наркотиків невиліковна, тому замісна терапія “в чистому вигляді – це свідома підміна понять, і ніякої терапії немає, ніхто нікого не лікує”. На його переконання впроваджувати можливо необхідно програму замісного способу введення наркотиків, але не замісну терапію. “От в цьому є позитивний сенс, бо вживання наркотиків через ін’єкцію – це ризик отримання інфекції, що передається з кров’ю. Змінити спосіб введення з ін’єкційного, або не допустити такого способу введення і переконати людину на переведення на інший спосіб введення – через рот, або через дихальні шляхи. Це дійсно профілактика в якійсь мірі передачі СНІДу шляхом ін’єкцій”, - підкреслив В.ІВАСЮК.

Згідно з матеріалами, оприлюдненими на прес-конференції, за даними Українського центру профілактики та боротьби зі СНІД станом на 1 березня 2007 року в Україні зареєстровано 121 тис. 449 ВІЛ-позитивних осіб, 22 тис. 935 осіб захворіли на СНІД, 12 тис. 521 - померли від СНІД. За оцінками ВООЗ, сьогодні з ВІЛ-інфекцією в Україні живуть 377 тис. 600 людей, що становить 1,46 % дорослого населення. Також на прес-конфернції зазначалось, що в останні роки ВІЛ/СНІД поширюється трьома шляхами: через кров, статеві стосунки та від матері до дитини.

Довідка УНІАН. Уперше Всесвітній День пам’яті людей, які померли від СНІД, був проведений у 1983 році в американському місті Сан-Франциско. Організаторами акції були люди, яких особисто торкнулася епідемія. З того часу щороку кожну третю неділю травня мільйони людей по всьому світу відзначають цей день, згадуючи людей, які померли від СНІД.