Активісти руху “Громадський суд України”, створеного коаліцією антикорупційних організацій “Громадський рух “Транспорт – без корупції”, наполягають на формуванні при Міністерстві транспорту України спеціальної комісії з розслідування причин надзвичайних ситуацій на транспорті України, що останнім часом почастішали.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова коаліції Анатолій МІСЯЦЬ.

За його словами, до складу комісії мають входити не тільки представники Мінстрансу, але й фахівці інших транспортних структур та представники громадськості, зокрема, члени його руху, які є спеціалістами в галузі транспорту.

Відео дня

Нагадуючи про останній трагічний випадок біля залізничної станції “Росава”, А.МІСЯЦЬ сказав, що, на переконання членів його руху, подія є кримінальним злочином.

“Ми розцінюємо події біля станції “Росава” як кримінальний злочин, (вчинений – УНІАН) службовими і посадовими особами Міністерства транспорту. І будемо пред’являти такі звинувачення, тому що такі події вже набули системного характеру”, - сказав він.

Водночас, за словами А.МІСЯЦЯ, щоб встановити дійсно винних у надзвичайній ситуації та виявити, чи то був терористичний акт, чи випадковість, має бути створена спеціальна комісія. Він також заявив, що на станції “Росава”, щонайменше, 10 людей порушили свої службові обов’язки. “На сьогодні не встановлено, чи порушили вони їх за командою зверху, чи їм заплатили кошти, щоб вони це зробили... І я думаю, що ми цю справу доведемо до кінця”, - сказав А.МІСЯЦЬ.

За його словами, згідно з чинним законодавством, винні у виникненні аварії мають бути позбавлені волі строк від 5 до 12 років. “Поки жодна посадова особа станції “Росава” не відсторонена від посади, і жодного посадовця не притягнуто за кримінальною статтею”, - наголосив голова коаліції антикорупційних організацій.

Крім того, продовжуючи тему трагічних випадків, пов’язаних з роботою транспорту, А.МІСЯЦЬ поінформував про трагедію, яка сталася в січні цього року в Керченському морському торгівельному порту, коли через невиконання вимог правил безпеки праці загинули двоє членів екіпажу вантажного судна. Але справа, за його словами, замовчується і не афішується навіть після відповідного звернення 50 народних депутатів щодо розслідування випадку. Крім того, зазначив А.МІСЯЦЬ, представників екіпажу під тиском через залякування змусили не розповсюджувати і навіть спростувати інформацію, яку вже оприлюднили. За інформацією голови руху, випадок в цьому порту ніс загрозу не тільки членам екіпажу, але й місцевому населенню.

Разом із тим, як стверджує А.МІСЯЦЬ, незважаючи на ситуацію в транспортній сфері, міністр транспорту Микола РУДЬКОВСЬКИЙ “переховується” і не хоче спілкуватися з громадськістю щодо створення слідчої спецкомісії і припинення суспільно небезпечних злочинів на транспорті.

Якщо в подальшому ніякої реакції міністра на звернення руху не буде, його активісти планують звернутися до Єврокомісії і надати їй усі виявлені доказові факти щодо “системи корупції міністерств, які заважають нормально жити народу”, - наголосив А.МІСЯЦЬ.