В Україні стартує новий конкурс на кращий твір для дітей молодшого шкільного віку “Золотий лелека”.

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН начальник відділу зв’язків зі ЗМІ та громадськістю Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, письменник Микола ГРИЦЕНКО.

За його словами, засновниками Першого всеукраїнського літературного конкурсу є Перший національний телеканал та видавництво “Грані-Т”. Офіційним спонсором конкурсу виступив Східно-Європейський банк, а інформаційними партнерами стали газети “День”, Україна молода”, “Україна літературна” та Національна радіокомпанія України.

Відео дня

Метою конкурсу, повідомив М.ГРИЦЕНКО, є активізація розвитку української дитячої літератури, пошук нових обдарованих авторів, які пишуть для дітей, стимулювання динаміки книжкового ринку. Крім того, зазначив він, завдяки конкурсу планується залучити до написання художньої літератури для дітей професійних письменників, початківців та школярів.

“В Україні є літературний процес, який можна назвати не досить активним”, - сказав письменник. Відтак, на його думку, основним завданням подібних конкурсів “є стимулювання цього процесу і якомога більшої активізації наших українських письменників і людей, які мають хист до художнього слова, писати тексти українською мовою, тексти талановиті, конкурентні, які б могли, передусім, з великою цікавістю читати наші українські діти”.

При цьому М.ГРИЦЕНКО висловив переконання, що цей дитячий конкурс на кращу дитячу книжку для молодшого шкільного віку виконає свою функцію.

За його словами, організатори планують зробити конкурс не одноразовою акцією в Рік книги в Україні (2007 р.), а довготривалим проектом.

За інформацією М.ГРИЦЕНКА, за результатами конкурсу будуть присуджені три премії: перша – 5 тис. грн., друга – 3 тис. грн. та третя – 1 тис. грн. Крім того, додав він, планується видати не менш як 10 книжок, які читачі зможуть придбати вже восени наступного року.

За словами М.ГРИЦЕНКА, на здобуття премій висуваються оригінальні твори, написані українською мовою, які раніше не друкувалися. Причому анонімність авторів зберігатиметься до церемонії нагородження.

Премії будуть присуджуватись у двох номінаціях: авторська повість та авторська казка. Попереднє оцінювання творів здійснюватиме експертна комісія, до якої входять літературознавці та філологи. Відібрані тексти надходитимуть на оцінювання журі, до якого входять не тільки автори дитячої літератури, але й державні діячі, зокрема, представники Мінкультури та Держкомітету з питань радіомовлення.

Повністю з умовами конкурсу можна ознайомитись на шпальтах газет - партнерів конкурсу, в програмах Національної телерадіокомпанії, Першого національного та на сайті видавництва www.grani-t.com.ua. Твори на конкурс приймаються до 31 грудня.

Шеф-редактор видавництва “Грані-Т” Діана КЛОЧКО зазначила, що конкурс орієнтований на короткий жанр і, на її переконання, саме формат конкурсу є найкращим для надання можливості авторам спробувати писати саме в такому жанрі. Вона висловила сподівання, що цей конкурс стане “дуже золотим” для України, бо дасть багато нових авторів та цікавих творів. “Тому що книжки повинні бути дешевшими, їх повинно бути більше, вони повинні конкурувати одна з одною і повинні нашим дітям дати трішечки інший вимір нашого сучасного українського життя”, - наголосила шеф-редактор видавництва “Грані-Т”.

У свою чергу, присутня на презентації конкурсу начальник відділу зв’язків із громадськістю Національної телекомпанії України Лілія КОВЕЦЬКА повідомила, що на телеканалі для популяризації конкурсу вже виходить проморолик, і надалі буде подаватись інформація про його хід та результати.