Союз орендарів і підприємців України (СОПУ) виступає за припинення дії статті 18 Закону «Про державний бюджет України на 2007 рік».

Про це президент СОПУ Віктор ХМІЛЄВСЬКИЙ заявив у ході прес-конференції в УНІАН.

На його думку, норма статті 18 закону про держбюджет-2007, один із пунктів якої передбачає надання приміщень комунальної власності та землі в оренду тільки на конкурсній основі, завдає серйозних збитків дрібному бізнесу. «Що таке конкурсна основа, ми знаємо з епопеї по Тендерній палаті, коли на 1 копійку більше - й конкурс виграється. Таким чином створюються умови для розвитку корупції, переділу власності й унеможливлюється цивілізована підприємницька діяльність. Конкурси проводяться абсолютно непрозоро, а орендарі позбавлені будь-яких прав у відносинах із орендодавцем», - переконаний В.ХМІЛЄВСЬКИЙ.

Відео дня

За його словами, сьогодні на прикладі Києва можна говорити про те, що районна влада намагається відібрати у підприємців приміщення, що орендуються ними, або знести об`єкти малих архітектурних форм (МАФ: рундуки, контейнери, намети), мотивуючи це тим, що вони заважають місцевим жителям.

Разом із тим, на ці території й приміщення, за даними В.ХМІЛЄВСЬКОГО, районна влада часто вже має інших орендарів.

«Зносити МАФи необхідно тільки там, де вони дійсно заважають, але за умови, що на цьому місці бізнес-діяльність буде припинено раз і назавжди», - зазначив президент СОПУ.

Він повідомив, що з початку року на київських штраф-майданчиках скупчилися близько 2 тисяч об`єктів МАФ, більшість із яких демонтовано незаконно.

Крім того, на думку В.ХМІЛЄВСЬКОГО, місцеві органи влади необгрунтовано піднімають орендну плату за об`єкти комунальної власності.

“Підприємець декілька років орендує приміщення або територію, вкладає гроші в їх реконструкцію, при цьому орендна плата індексувалася щомісячно. А сьогодні ми маємо випадки, коли орендна плата несподівано для орендаря піднімається в 10 разів”, - сказав В.ХМІЛЄВСЬКИЙ.

За його словами, стаття 18 закону про держбюджет-2007 ставить під загрозу соціально-економічне становище 2,5 млн. українців, зайнятих у малому та середньому бізнесі. “У законі немає державної позиції щодо малого бізнесу – ми вимагаємо припинити дію статті 18, яка дозволяє органам місцевого самоврядування грубо «наїжджати» на підприємців”, - підкреслив президент СОПУ.

Він вважає, що наступним кроком має стати проведення громадських слухань із залученням представників орендарів, де будуть вироблені зміни й поправки, які необхідно внести до даної статті закону про держбюджет-2007.