У Києві видано книгу “Родина – спільнота любові” з повною збіркою матеріалів ХХІІ Міжнародного конгресу родини, що відбувся 9-11 травня 2006 р. в Україні.

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН представник видавництва НаУКМА «Дух і літера» Костянтин СІГОВ.

Він назвав видання безпрецедентним, оскільки воно є “справжнім багатоголоссям” сучасного світу про найважливіші проблеми сім’ї, оскільки охоплює погляди на родину як сходу, так і заходу, думки фахівців, медиків, педагогів, священиків, соціологів, психологів.

Відео дня

За словами К.СІГОВА, “ця книга стверджує суверенність сім’ї по відношенню до держави, до будь-яких інституцій як фундаменту”. На його переконання, саме українська сім’я потребує сьогодні визнання на найвищому рівні. І дуже важливо, наголосив К.СІГОВ, що “це не ще одна українська розмова про сім’ю, це найширший міжнародний контекст – це ХХІІ Міжнародний конгрес, світовий”.

За його інформацією, книга вийшла українською (наклад 4 тис. екземплярів) та російською (2 тис.) мовами. Завтра о 15.30 планується її офіційна презентація в “Кінопалаці”. За словами К.СІГОВА, книга вже є сьогодні у книгарні видавництва «Дух і літера» при Києво-Могилянській академії, згодом вона буде розповсюджена по інших книгарнях і не тільки Києва, але й інших великих міст. Для цього планується провести так звані “подорожуючі виставки” видання.

Говорячи про минулорічний конгрес, голова комісії у справах людини Української греко-католицької церкви Лілія ПРОЦІВ, яка була головою оргкомітету заходу, повідомила, що ініційований він був фундацією “Родина, майбутнє завтрашнього дня” (Бельгія). У конгресі взяли участь як іноземні фахівці, так і представники державних та громадських організацій України, різних релігійних конфесій. За словами Л.ПРОЦІВ, цей захід об’єднав їх зусилля на розробку та виконання програм, спрямованих на зміцнення та покращення становища сім’ї в державі. Вона підкреслила, що це був перший такий масштабний захід з даного питання.

“Емблемою конгресу було серце, яке складається з відбитків пальців чоловіка та жінки. Оскільки відбиток пальців є одним назавжди, на ціле життя, так і серце, яке є відбитком пальців чоловіка та жінки, символізує те, що сім’я має бути одна і назавжди. Це ми пропагували на своєму конгресі”, - наголосила Л.ПРОЦІВ.

У свою чергу, Президент Фундації «Family, Hope for Tomorrow» (Бельгія) графиня Ельжбета де СЕЖУРНЕ висловила сподівання, що конгрес сприятиме покращенню становища українських родин та їх зміцненню, що в свою чергу тісно пов’язано з розвитком держави, зокрема, й економічним.

Вона поінформувала, що серія конгресів розпочалася в Латинській Америці у 1981 р. і у 1986 р. дісталася Європи. Засновниками заходів були спочатку групи батьків, яких турбувало майбутнє їхніх дітей, водночас конгреси швидко привернули увагу багатьох людей та преси, сказала Е. де СЕЖУРНЕ. У 1994 р. у роботі конгресу у Варшаві вже взяли участь багато представників з країн постарадянського простору.

Щодо минулорічного конгресу в Україні Е. де СЕЖУРНЕ повідомила, що одним із головних його досягнень було створення спеціальної комісії зі справ у родинах, і на завтра заплановано її першу координаційну зустріч.