Голову всеукраїнського об’єднання “Свобода” Олега ТЯГНИБОКА нагороджено орденом австрійського Товариства Альберта Швайцера за допомогу дітям, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Нагороду О.ТЯГНИБОКУ вручив в агентстві УНІАН торговий радник Посольства Австрії в Україні Крістіан ГЕССЕЛЬ.

Кілька років тому О.ТЯГНИБОК, як народний депутат і лікар, звернувся до директора Українського протиракового інституту у Відні Василя НОВИЦЬКОГО з проханням безкоштовно надати ліки для українських дітей, які постраждали від Чорнобильської катастрофи. Доктор В.НОВИЦЬКИЙ погодився і безкоштовно передав партію препарату “Україн”, який є ефективним імуномодулятором для лікування ослаблених дітей.

Відео дня

За словами О.ТЯГНИБОКА, дослідження, проведене на базі Національного медичного університету виявило клінічний ефект при застосуванні препарату у дітей, які часто і тривало хворіли бронхітами та пневмоніями, до вживання “Україну” довгий час лікувалися, але без належного ефекту. Завдяки ініціативи О.ТЯГНИБОКА було успішно проліковано понад 100 дітей.

Водночас він висловив обурення, що Міністерство охорони здоров’я перешкоджало застосуванню препарату в українських лікарнях.

Зокрема, за його словами, рік тому було досягнуто домовленості, що В.НОВИЦЬКИЙ надасть 16 тис. ампул препарату на суму 150 тис. доларів США харківській дитячій онкологічній лікарні. О.ТЯГНИБОК зазначив, що препарат було ввезено в Україну, але в останній момент пішла “якась неформальна, а може і формальна, вказівка Міністерства охорони здоров’я, яке заборонило приймати цей препарат”, - сказав він.

При цьому О.ТЯГНИБОК зазначив, що препарат “Україн” офіційно зареєстрований в Україні і є цілком легальним.

Він висловив готовність допомагати не тільки дітям, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, але й тим, які мають імунологічні захворювання.

У свою чергу, присутній на прес-конференції В.НОВИЦЬКИЙ зазначив, що ніколи не відмовлявся надавати препарат. Проте, за його словами, вже були випадки, коли він передавав препарати в Україну на прохання деяких політичних сил, проте вони використовувалися його непрозоро.

Австрійське Товариство Альберта Швайцера було створено у жовтні 1984 року як християнсько-гуманітарна неполітична організація. Серед нагороджених орденом: Мати Тереза, лауреат Нобелевської премії, професор Конрад Лоренц, президент австрійської філії ЮНІСЕФ Елізабет ГАРДЕГ.