Протягом останніх трьох місяців зросли рейтинги довіри населення до Президента Віктора ЮЩЕНКА і прем’єр-міністра Віктор ЯНУКОВИЧА, до лідерів опозиції Юлії ТИМОШЕНКО та Юрія ЛУЦЕНКА – знизились.

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН президент центру „СОЦІС”, генеральний директор “TNS-Україна” Микола ЧУРІЛОВ, посилаючись на дані результатів досліджень, які проводилися у лютому, березні та квітні цього року.

“Рейтинги кількох політиків останніми місяцями зросли. Зросли статистично незначно. У В.ЮЩЕНКА з кінця лютого до квітня вони піднялись приблизно на 1-1,5%, рейтинги В.ЯНУКОВИЧА зросли істотніше – приблизно на 5%”, - повідомив М.ЧУРІЛОВ.

Відео дня

Водночас, за його словами, рейтинги Ю.ТИМОШЕНКО і Ю.ЛУЦЕНКА дещо знизились, зокрема, Ю.ТИМОШЕНКО - приблизно на 3-4%, Ю.ЛУЦЕНКА – приблизно на 2%. “Але вони все одно залишаються досить високими”, - додав М.ЧУРІЛОВ.

Згідно з результатами дослідження, проведеного центром “СОЦІС” з 20 по 27 квітня ц.р., найбільшу довіру у населення серед політиків на сьогодні мають В.ЯНУКОВИЧ - 45%, голова ВР Олександр МОРОЗ – 33%, В.ЮЩЕНКО і перший віце-прем’єр-міністр України Микола АЗАРОВ – по 32%. За ними розмістились Ю.ТИМОШЕНКО та Ю.ЛУЦЕНКО – по 31%, лідер КПУ Петро СИМОНЕНКО – 30%, міністр внутрішніх справ Василь ЦУШКО – 17%, один з лідерів партії “Наша Україна” Віктор БАЛОГА – 14%, секретар Ради нацбезпеки та оборони України Віталій ГАЙДУК – 8%.

Водночас, у рейтингу недовіри О.МОРОЗ посідає друге місце – йому не довіряють 62% респондентів, при тому що на першому – В.ЮЩЕНКО, Ю.ТИМОШЕНКО і П.СИМОНЕНКО, яким не довіряють по 64%. На третьому місці Ю.ЛУЦЕНКО (60%), за яким йдуть В.ЯНУКОВИЧ – 53%, М.АЗАРОВ – 45%, В.БАЛОГА – 44%, В.ЦУШКО – 37% та В.ГАЙДУК – 25% опитаних.

Як зазначив М.ЧУРІЛОВ, на рівень довіри чи недовіри впливає, зокрема, поінформованість населення про політика. За його словами, у ході дослідження виявилось, що 54% опитаних не знають такого політика, як В.ГАЙДУК, 35% сказали, що не знають В.БАЛОГУ, 34% - В.ЦУШКА, 16% респондентів не знають М.АЗАРОВА.

Згідно з даними опитування, серед 10 політиків, прізвища яких були внесені до анкети дослідження, 1% громадян, як виявилося, не знають В.ЮЩЕНКА, ще по 1% сказали, що не знають Ю.ТИМОШЕНКО та О.МОРОЗА, а 2% - П.СИМОНЕНКА. Водночас, усі сказали, що знають політика В.ЯНУКОВИЧА.

У ході дослідження компанією “СОЦІС” було опитано 1,2 тис. респондентів в 11 регіонах України, в тому числі в м. Києві і АР Крим. Дослідження було проведено за вибіркою, яка репрезентує доросле населення України віком старше 18 років за статтю, віком та типом поселення. Опитування проводилось шляхом індивідуальних інтерв’ю респондента за місцем проживання (face-to-face).

Похибка вибірки становить 2,8%.