Територіальна громада Подільського району Києва протестує проти будівництва вірменської церкви на території скверу на площі «Красная Пресня».

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомили уповноважені представники територіальної громади Подолу.

За словами юриста і жителя Подолу Валентина САХНОВСЬКОГО, в 2004 році Київська міська рада прийняла рішення про надання Української єпархії Вірменської апостольської церкви в оренду на 15 років земельної ділянки на території скверу по вул. Костянтинівській, 28-30 для будівництва церкви. Він вважає це рішення незаконним, оскільки територія скверу відноситься до особливо цінних земель і не може бути використана під забудову. На думку В.САХНОВСЬКОГО, «під егідою церкви розпродаватиметься земля з комерційною метою».

Відео дня

За даними віце-президента Київської організації Національного союзу архітекторів України Георгія ДУХОВІЧНОГО, в проекті, окрім церкви, передбачено будівництво 4-поверхового офісного центру з підземним паркінгом і огородження всієї території. Проте в Генеральному плані Києва з 70-х років XX століття територія скверу відноситься до рекреаційної зони, і щоб позбавити її цього статусу, необхідно внести зміни в генплан, що зроблено не було. До того ж, за його словами, раніше йшлося про будівництво міської церкви на території скверу, без надвірних споруд і огорож.

Як повідомив В.САХНОВСЬКИЙ, у квітні 2006 року забудовники встановили огорожу і спиляли вісім 45-річних блакитних ялин, вартість кожної з яких, за оцінками жителів Подолу, становить 5 тис. доларів.

У березні 2007 року жителі Подолу на громадських слуханнях не дали згоду на забудову скверу і подали до суду. Незважаючи на заборону суду на проведення будь-яких робіт з підготовки до будівництва, вночі 22 квітня невідомими було встановлено побутову споруду «з ознаками культової споруди (купол і хрест)», зазначив В.САХНОВСЬКИЙ.

За словами учасників прес-конференції, зараз представники вірменської церкви «провокують захисників скверу» і звинувачують їх у вандалізмі, проте жителі Подолу підкреслюють, що не йдеться про міжконфесійний і міжнаціональний конфлікт.

На думку місцевого жителя Георгія ФАЛЬКА, «будувати там категорично не можна», оскільки споруда може призвести до руйнування лінії метро, яка пролягає під сквером.

Територіальна громада Подолу, яка зібрала підписи 3,5 тисячі жителів району, звернулася до місцевих властей з вимогою відмінити рішення Київської міськради про оренду території скверу, забезпечити правовий режим скверу як території, що охороняється, надати площу для будівництва церкви у іншому місці.

На думку жителя Подолу Олексія ХАВРАТЕНКА, церкву можна було б перенести на житловий масив Позняки.